У Горохівській громаді з'явилася перша патронатна сім'я

Дата: 24.10.2024 18:43
Кількість переглядів: 1347

Фото без опису23 жовтня 2024 року на черговому засіданні виконавчого комітету Горохівської міської ради прийнято рішення про запровадження в громаді послуги патронату, а також створено першу сімʼю патронатного вихователя Шморгуна Миколи Анатолійовича. Патронат — це порівняно нова соціальна послуга, яка впроваджується в Україні і передбачає надання патронатною сім’єю тимчасового прихистку дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Дана послуга дуже актуальна, оскільки запобігає потраплянню дітей в державні заклади, сприяє збереженню їх психічного здоров’я та зв’язків з біологічною родиною.
24 жовтня відбулося підписання договору про умови запровадження та функціонування послуги патронату над дитиною в Горохівській міській територіальній громаді. Договір укладено між патронатною сім’єю (вихователем та помічником) – подружжям  Шморгуна Миколи та Світлани і Горохівською міською радою в особі міського голови Віктора Годика.

Патронатна сім’я – це оплачувана державою робота. Вихователь та помічник вихователя в такій сім’ї надають тимчасовий прихисток дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах, та забезпечують її базові потреби.
«Після підписання договору сім’я отримає офіційний статус патронатної сім’ї. Це перша сім’я, яка створена як патронатна на території громади. Подружжя Шморгунів пройшло відповідне навчання, отримало рекомендації виконувати обов’язки патронатного вихователя за підтримки членів сім’ї, готової до надання послуги патронату над дитиною  і уже незабаром у сім’ю патронатного вихователя будуть влаштовані діти», - зазначила начальниця служби у справах дітей Горохівської міської ради Інна Шеремета.
Міський голова Віктор Годик побажав успіхів подружжю Шморгуна Миколи та Світлани у нелегкій та такій благородній справі допомоги соціально незахищеним категоріям дітей, котрі потребують тимчасового родинного тепла і турботи, а також мудрості і порозуміння з дітьми
Додамо, що сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.
Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обгрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.
Якщо після спливання зазначеного терміну, біологічними батьками дитини не подолано складні життєві обставини, або за інших причин повернення до сім’ї не є можливим, для дитини підберуть альтернативні форми сімейного виховання – усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу.
Родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки, можуть дізнатися більш детальну інформацію про сімейний патронат, звернувшись до Служби у справах дітей Горохівської міської ради за адресою:
м. Горохів, вул. Шевченка, 17, (1 поверх) 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь