Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Робота є

Дата: 13.12.2023 12:41
Кількість переглядів: 1145

Фото без описуНаскільки проблемно в Горохівській громаді із працевлаштуванням? Що потрібно, щоб знайти роботу та хороший заробіток?  Чи достатньо інформації про вакансії та чи знаходить інформація свого споживача?

На ці питання шукали відповідей на зустрічі «П’ять кроків до працевлаштування», яка нещодавно відбулася в освітньому просторі «Горохів Хаб». Зустріч організована за сприяння Горохівського управління Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості, Горохівської міської ради та Волинського інституту права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське відродження України».

До діалогу доєдналися представники Волинської торгово-промислової палати, місцевого бізнесу/роботодавці, вимушені переселенці та мешканці громади.

Олексій Гайдук, заступник міського голови, зауважив, що люди залишаються жити там, де мають хороший заробіток, тому діяльність міської ради спрямована на розвиток інфраструктури для переробки сільськогосподарської продукції, де потенційно може бути багато робочих місць для жителів громади. Вже зарезервовано земельну ділянку розміром 2 гектари для будівництва потужностей для заморозки, зберігання та переробки фруктів і ягід. В Мирному будується великий тваринницький комплекс, в Печихвостах – тепличне господарство.

Як показало дослідження, проведене серед вимушених переселенців громади Волинським інститутом права, працевлаштування є одним з топових питань, яке їх турбує.

«Як бачимо, питання є надзвичайно актуальним. Наступне питання: що зробити, щоб досягти бажаного, знайти роботу, яка буде приносити прибуток і задоволення? Велику роль грають соціальні зв’язки, знайомство з підприємцями. Звичайно, резюме теж треба вміти скласти, щоб роботодавець розумів мотиви та переваги шукача роботи. І в першу чергу, треба мати бажання та високу мотивацію. Тоді все вийде», - вважає Ірина Гайдучик, директорка Волинського інституту права.

«Результативною буде співпраця з тими, хто дійсно шукає роботу». Так вважають Олена Шишова та Неля Охріменко, керівники Луцького та Горохівського центрів  зайнятості. «Бо робота є, але не завжди ми можемо знайти підходящого кандидата на посаду. Окрім того, центри зайнятості пропонують ряд програм із започаткування власної справи. Готові допомогти консультаціями, навчанням».

Подібну думку висловили і представники бізнесу.

Олександр Калинюк, заступник директора заводу «Горсталь», сказав, що їх підприємство постійно в пошуку працівників, якщо є потреба, вчать за свої кошти. Реагуючи на сьогодення та мобілізацію чоловіків, автоматизують процеси, щоб жінки могли виконувати більше видів робіт на виробництві. Хороша заробітна плата є конкурентною перевагою для працевлаштування саме на це виробництво.

Підприємець Ольга Краков’як є роботодавцем для понад 30 людей. Планує розширювати бізнес, створює ще 15 робочих місць. Потребує касирів, продавців та прибиральників.

Підприємці Ірина Станішевська та Богдана Вольчинська запрошують до співпраці педагогів та логопедів в дитячий заклад «Хеппі кідз».

Проблемою присутні визнали відсутність зв’язку між навчанням та роботою. Молодь здобуває в навчальних закладах фах, за яким не працює з різних причин: незатребуваність спеціальності/професії на ринку праці, недостатність кваліфікації, відсутність практичних навичок.

Своєю історією успіху поділилась Юлія Шкіртіль, вимушена переселенка із Луганської області. Після повномасштабного вторгнення, рятуючись, сім’я покинула дім, бізнес і переїхала в Горохів. Вирішили тут розпочати маленьку власну справу: відкрили магазин дитячого одягу «Кіндер мода» і мають дуже позитивні відгуки від місцевих мешканців.

Цікавими для представників бізнесу можуть бути послуги, які надає Волинська торгово-промислова палата. Їх презентувала Інна Войло.

Як бачимо, робота є, також є можливості для відкриття власної справи. Треба мати високу мотивацію і бажання, щоб досягти позитивного результату.   Для налагодження взаємного інформування буде створений окремий інформаційний ресурс, де інформація буде виключно та, яка стосується роботи, як постійної так і тимчасової, працевлаштування, пошуку працівників.

Розмова вийшла відкрита, питання обговорювали гострі і актуальні. Надіємось, результати для учасників, зокрема, для вимушених переселенців, працедавців, від цієї зустрічі будуть позитивні.

«Цей маленький нетворкінговий захід може стати криголамом, який проб’є дорогу і принесе успіх, - резюмувала Інна Войло. Говоріть, зустрічайтеся, дискутуйте – тоді буде результат».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь