У Горохівській громаді спільними зусиллями створюють нові інструменти громадської участі

Дата: 20.10.2023 16:15
Кількість переглядів: 296

Фото без опису

✅У Горохові нещодавно відбувся захід, який об'єднав активних громадян, представників громадських організацій, влади та внутрішньо переміщених осіб в спільному намірі покращити управління та залучити більше громадян до процесу прийняття важливих владних рішень. Діалоговий захід під назвою "Напрацювання та удосконалення інструментів громадської участі в прийнятті владних рішень", відбувся в Культурному укритті під центральною бібліотекою.

✅Попередньо в громаді було проведено опитування за участю майже 100 мешканців. Досліджено думку громадян щодо рівня активності та залученості до подій в громаді простих мешканців, громадських організацій, наскільки відкритою є місцева влада та чи є діалог влада-громада. Респонденти також мали можливість вказати проблеми/теми, які їх найбільше турбують, і до вирішення яких вони готові долучатись. На думку опитаних рівень активності мешканців громади є посередній (3,5 балів з 5), проте 92% опитаних готові долучатись до процесів, які ініціюються в громаді. Достатньо високим виявився рівень довіри до місцевої влади, але при цьому результати дослідження показали, що влада недостатньо консультується з громадянами щодо важливих питань. Найбільше турбують мешканців питання розвитку освіти, культури, інклюзії, зокрема фізичної доступності, раціональне використання землі.

✅Під час діалогового заходу до цих питань присутні додали виклики, які стоять перед громадою через війну: потреба в реабілітаційному центрі, проблема житла для вимушених переселенців, зменшення надходжень до бюджету. Також мешканців турбує питання інвентаризації землі, недостатності робочих місць, потреба підтримки фермерів.

✅Тематичні групи, які утворились під час заходу, спробували проаналізувати "свою" тему на напрацювати можливі механізми для покращення ситуації. Основним завданням при цьому стояло питання взаємодії влада-громада, тобто, ці механізми мають враховувати участь обох сторін.

На думку учасників, була б дієвою постійно діюча діалогова група з питань освіти, яка включала б освітян, батьків, активних громадян. Ця група могла б напрацьовувати та ініціювати до впровадження позитивні практики та новації, обговорювати та висвітлювати гострі питання, зокрема, щодо необхідності закриття малокомплектних шкіл. Також є потреба в постійній інформаційній кампанії, яка б висвітлювала позитивний досвід та діяльність освіти громади.

✅За пропозицією учасників заходу для негайного реагування на інциденти, які стосуються доступності і мають місце в громаді , вже утворено вайбер-групу. Також слід активізувати діяльність Комітету доступності.

✅Озвучено пропозиції щодо інших обговорених тем. Домовились продовжувати діалог задля позитивних змін у громаді. Активні мешканці громади, котрі в анкетах вказали готовність до дії, залучатимуться до наступних зустрічей. Хто бажає долучитись до цього процесу, має можливість заповнити анкету для активістів до 31 жовтня.

Громадська організація "Волинський Інститут Права" провела цей захід у рамках гранту "Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині", який отримала завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID "ГОВЕРЛА".

✅Цей проєкт має на меті зміцнення місцевого самоврядування та залучення громадян до процесів управління.

✅У Горохівській громаді рухаються вперед, спираючись на об'єднані зусилля влади, громади та місцевого бізнесу, підтримку міжнародних організацій. Цей захід став важливим кроком у зміцненні громадської активності та вдосконаленні процесів, що сприятимуть подальшому розвитку та процвітанню Горохівської громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь