Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безоплатні послуги, на які мають право громадяни України

Дата: 16.08.2023 16:25
Кількість переглядів: 303

Фото без описуПрограма медичних гарантій 2023 передбачає 39 пакетів медичних послуг, що підлягають державному фінансуванню.

Узагальнюючи зміст цих пакетів, доходимо висновку: кожен пацієнт в Україні має право на такі безоплатні послуги:

екстрена медична допомога (порятунок життя людини у невідкладному стані та мінімізація наслідків впливу такого стану);

первинна медична допомога (сімейні лікарі, терапевти, педіатри);

спеціалізована медична допомога (лікарі певних спеціалізацій);

реабілітація (відновлення порушених чи втрачених функцій організму);

медична допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

медична допомога дітям до 16 років;

вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень;

Наведемо деякі конкретні приклади послуг, які маємо право отримати безоплатно у державних та комунальних поліклініках та лікарнях, а також у медичних закладах інших форм власності, які уклали договір із НСЗУ:

хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах, хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня, стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;

медична допомога при гострому мозковому інсульті;

медична допомога при гострому інфаркті міокарда;

медична допомога при пологах;

медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках;

профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах;

стоматологічна допомога дорослим та дітям;

ведення вагітності в амбулаторних умовах;

діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах;

 

Програма «Доступні ліки»

Йдеться про частину Програми медичних гарантій, згідно з якою пацієнтам надається можливість отримувати ліки безоплатно або з доплатою. В основі — т. зв. реімбурсація.

Довідка

Реімбурсація — спеціальний механізм, який передбачає повне або часткове відшкодування вартості лікарських засобів, які відпускають пацієнту в аптеці. Ліки оплачуються з Державного бюджету України.

Нині програма «Доступні ліки» охоплює 8 напрямів та 486 лікарських засобів:

серцево-судинні хвороби (в т.ч. препарати для профілактики інсультів та інфарктів);

діабет ІІ типу;

хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів ( в т.ч. бронхіальна астма);

розлади психіки та поведінки, епілепсія;

нецукровий діабет;

інсуліни;

хвороба Паркінсона;

імуносупресивні препарати для людей в посттрансплантаційному періоді.

Перелік хвороб і, відповідно, лікарських засобів у програмі «Доступні ліки» формується не випадково та не за логікою «що дешевше». Насправді йдеться про хвороби, які найвідчутніше впливають на показники смертності населення України, суттєво знижують якість життя пацієнта, а водночас ефективно лікуються амбулаторно.

Отримати в аптечних закладах препарати за програмою «Доступні ліки» можна так:

Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор допоможе вам знайти аптеку з «доступними ліками».

Самостійно знайти найближчу аптеку за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів».

Суто візуально — за наліпкою на дверях аптеки «Тут є «Доступні ліки». А ті, де можна отримати інсулін, додатково матимуть ще й наліпку «+Інсулін».

Безоплатні базові тести та аналізи, які можна отримати через сімейного лікаря

МОЗ повідомляє: уклавши декларацію з лікарем первинної медичної допомоги (ПМД), пацієнт має право отримати безоплатно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів.

Безпосередньо у кабінеті лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг (дослідження) на певні захворювання, зробити швидкі тести на інфекційні захворювання.

Безоплатно можна пройти:

інструментальну діагностику: електрокардіографію, пікфлуометрію (пікову швидкість видиху для оцінки дихальної системи), отоофтальмоскопію, вимірювання гостроти зору;

виявлення індивідуального ризику інфекційних та неінфекційних захворювань: туберкульозу, ВІЛ, вірусних гепатитів, серцево-судинних, хронічних респіраторних, онкологічних, діабету тощо;

раннє виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Також до пакета первинної медичної допомоги входять такі аналізи:

загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;

загальний аналіз сечі;

загальний холестерин;

глюкоза крові.

Для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та скеровує пацієнта до лабораторії.

Пробірку для аналізу крові, рукавички, шприц, спиртову серветку/вату/спирт тощо пацієнт не повинен оплачувати додатково. Усі витратні матеріали входять до вартості послуг первинної медичної допомоги, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України.

За необхідності, лікар ПМД може направити пацієнта на інші аналізи, потрібні йому за станом здоров’я, або залучити до лікування фахівця іншої спеціалізації.

 

 

Як доступитися до безоплатних медичних послуг

Унаслідок медичної реформи «перепусткою в рай» стала Декларація із сімейним лікарем. Саме на підставі Декларації та направлення сімейного лікаря до спеціалістів або на аналізи/процедури НСЗУ профінансовує надані пацієнту послуги. Не хочете йти до сімейного лікаря, а вже потім до спеціаліста — тоді, будь ласка, платіть за тарифами клініки.

Втім, якщо ви — внутрішньо переміщена особа, то вам не потрібно переукладати Декларацію, достатньо звернутися по допомогу безпосередньо в найближчий медичний заклад.

Крім того, екстрену медичну допомогу вам нададуть незалежно від наявності Декларації та власних коштів. У разі критичної ситуації набирайте 103 — і збережіть людське життя.

Дистанційні послуги

В умовах воєнного стану актуальними є дистанційні послуги. Саме так, дистанційно, ваш сімейний лікар або педіатр може:

проконсультувати;

виписати електронний рецепт, створити електронне направлення до лікаря спеціалізованої допомоги;

направити на безкоштовні базові тести та аналізи.

Тож права на безоплатні медичні послуги ми маємо — це не викликає сумнівів.

 

ФАКТ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ ЯК ПІДСТАВА ДЛЯ ПЕРИТИНУ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ

Кабінет Міністрів України постановою від 10.09.2022 № 1044 вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України та встановив нові категорії громадян, які мають право виїзду.

Зокрема, виїжджати за кордон можуть:

► особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;

► особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду;

► особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

 1. Рішенням  виконавчого органу від 08.11.2022 № 172  надано  повноваженя відділу соціального захисту та охорони здоров’я на складання акта встановлення факту здійснення догляду.

3. Затверджено положення про складання акта встановлення факту здійснення догляду

4. Затверджено зразок акта встановлення факту здійснення догляду.

 Складання акта проводиться відділом на підставі письмового звернення ( у довільній формі) на ім’я міського голови особи з інвалідністю І чи ІІ групи, або особи, яка здійснює догляд, яке подається до відділу «Центр надання адміністративних послуг» Горохівської міської ради. Акт складається відділом у 2 (двох) примірниках, засвідчується підписами посадових осіб відділу та управління, особою, що потребує догляду, та особою, що здійснює / не здійснює догляд та скріплюється печаткою управління. Акт складається не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви щодо встановлення факту здійснення догляду та надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь