Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не пали, компостуй!

Дата: 03.01.2023 16:08
Кількість переглядів: 562

У вівторок, 3 січня відбулось засідання ініціативної групи з реалізації проекту «Не пали, компостуй». Цей проект розпочато у минулому році, сім навчальних закладів долучились до участі та спробували рослинні рештки перетворити на  органічне добриво – компост.

Майя Кулай, вчитель Горохівського ліцею №1 ділиться своїм досвідом: «Біля школи завжди збирається багато органічних решток, які ми завантажили у отриманий ящик. В цьому році отриману органіку використали для облаштування оазису: зняли верхній шар грунту і засипали компостом, посадили декоративні рослини, які добре прижились і пішли в ріст».

Ірина Фліс, вчитель Озірцівського ліцею: «Утворений компост змішали із береговою землею і посадили квіти. Активну участь у зборі решток для компостування брали учні».

Василь Генсецький, вчитель Лемешівської гімназії: «Спочатку ініціативу з компостування в школі ніхто не підтримав, були навіть жарти щодо компостера. Але я переконаний, що компостуючи – ми отримуємо (добриво, чисте довкілля, екологічну продукцію), а спалюючи органіку –  втрачаємо (здоров’я, гроші, якість грунтів)».

Є й інший досвід, коли в ящик для органіки місцеві мешканці накидали побутового сміття, довелось шукати інше місце.

Зараз проект переходить до наступного етапу, завдання якого – поширити позитивний досвід компостування в громаді, зменшити кількість спалених органічних решток. Бо поки-що більшість мешканців громади спалюють листя, бур’яни, бадилля, забруднюючи при цьому повітря як для себе, так і для оточуючих. Особливо процеси спалювання активізуються весною перед Великоднем та восени під час збору урожаю та прибирання в садках.

Представники ліцеїв і гімназій громади - Майя Кулай, Наталія Шеренговська, Лариса Пасічник, Ірина Фліс, Валентина Шевчик, Василь Генсецький, Оксана Музичук, Микола Ковтун, Оксана Захарчук напрацювали план заходів з реалізації проекту у 2023 році.

Спікерами на зустрічі були Софія Пилип’юк, заступник начальника-начальник відділу освіти УОКМССЗОЗ, Олеся Вітинська, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників. Присутніх особливо зацікавили досвід та пропозиції  Вікторії Іванової, кандидатки економічних наук, викладачки Маріупольського університету, яка є експертом з екології. ЇЇ практичні поради щодо проведення дослідів та експериментів, визначення «екологічного сліду» знайшли підтримку та будуть використані в проекті. Змодерувала зустріч Тетяна Янюк, проектний менеджер міської ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь