Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо епіднагляду за грипом та ГРВІ

Дата: 29.11.2022 14:00
Кількість переглядів: 173

Фото без описуГорохівське відділення Луцького районного відділу ДУ «Волинський ОЦ КПХ МОЗ» інформує:

За даними рутинного епідеміологічного нагляду за 47 тиждень епідсезону на грип та ГРВІ на території Горохівщини за зверненнями зареєстровано 192 випадки гострої респіраторної інфекції, з яких 71,4% становлять діти. В порівнянні з минулим 46 тижнем захворюваність зросла на 30%.

В пацієнтів, клінічний стан яких підлягав визначенню випадку гострого грипоподібного захворювання, було відібрано зразки матеріалів для тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на респіраторну групу інфекцій – в 57% лабораторно підтверджено циркуляцію вірусу грипу типу А.

На щастя, летальних випадків не зареєстровано. З початку епідемічного сезону в районі вакциновано проти грипу лише 9 осіб.

 

Коротко про грип.

  • Сезонний грип — щорічне захворювання в епідемічний період, викликане типовими вірусами грипу, які зустрічаються серед людей. Епідемічний сезон зазвичай триває в період з жовтня до квітня.
  • Інкубаційний період триває 1–7 днів (у середньому — 2 дні). Період заразливості у дорослих  - 1 день перед і до 5 днів після появи симптомів (іноді, навіть, до 10 днів), а в малих дітей - декілька днів перед і ≥10 днів після появи симптомів. Хворі з тяжкими порушеннями імунітету можуть виділяти вірус протягом декількох тижнів або місяців.
  • Клінічна картина: раптова поява симптомів: гарячка, озноб, виражена слабкість, біль в м’язах, головний біль, відчуття розбитості та погане загальне самопочуття; біль у горлі, симптоми риніту (як правило, не особливо виражені), сухий і надсадний кашель;
  • Ускладнення: пневмонія, стрептококова ангіна, загострення супутнього хронічного захворювання, рідше — менінгіт та енцефаліт, міокардит, перикардит, сепсис та поліорганна недостатність;
  • Профілактика: дотримання загальних правил респіраторної гігієни (прикривання рота та носа одноразовими серветками при кашлі або чханні або ж використання медичних масок та їх вчасна заміна), руки повинні бути чистими, харчування та сон повноцінними, слід регулярно провітрювати та проводити вологе прибирання приміщень, уникати скупчення людей. При перших проявах захворювання варто залишитись вдома, по можливості в окремій кімнаті. Найефективнішим засобом захисту залишається вакцинація.

 

Які є вакцини проти грипу та кому рекомендовано зробити щеплення?

 

  • До груп ризику важкого перебігу та виникнення ускладнень належать люди з хронічними захворюваннями (цукровий діабет, хронічні захворювання легень та серцево-судинної системи та ін.), особи старші 65 років, вагітні (особливо ІІ та ІІІ триместри), діти до 5-ти років (особливо перших 2-х років життя), люди, що отримують імуносупресивну терапію. Крім того існують професійні групи ризику - медичні працівники, педагоги, продавці, водії громадського транспорту та всі ті, хто працює в багатолюдних місцях.

 

  • Вакцинація. Для щеплення ви можете обрати вакцину «Джісі флю» - виробник Корея, або ж «Ваксігрип Тетра» - Франція, які можна замовити в аптеках. Наявні вакцини захищають від усіх актуальних штамів грипу, та є безпечними. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Жінки, які годують груддю, можуть бути вакциновані. Крім того, будь-яке грипоподібне захворювання не є підставою для припинення грудного вигодовування. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.

 

Лікар-епідеміолог Горохівського відділення

Луцького районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                                           Надія Горщар


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь