Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чиста громада #1

Дата: 21.10.2022 10:37
Кількість переглядів: 276

У минулому році в Горохівській громаді започатковано проект «Не пали, компостуй», мета впровадження якого – зменшення шкідливого впливу на людей та природу від спалювання рослин та листя. До проекту долучились 7 навчальних закладів: Горохівські ліцеї №1 та №2, Озірцівський ліцей, Пірванченська, Пустомитівська, Охлопівська, Лемешівська гімназії. Ці заклади отримали від міської ради спеціальні ящики-компостери, в які протягом року складали рештки рослин, листя. Про їх досвід детальніше розповімо в наступних публікаціях.

Про переваги компостування розповідає Вікторія Іванова, кандидат економічних наук, доцент кафедри раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища Маріупольського державного університету, яка проживає зараз в Горохові та охоче долучається до важливої теми:

«Сучасне суспільство – це суспільство споживачів, невід’ємною частиною якого є утворення відходів, у тому числі органічного походження. Україна згідно з Угодою про асоціацією з ЄС зобов’язалася упорядкувати сферу поводження з усіма видами відходів.

На перший погляд органічні відходи природні і не мають шкодити навколишньому середовищу, але не все так просто. Захоронення органіки на звалищах завдає серйозної шкоди довкіллю: при розкладанні органіки утворюється парниковий газ метан, який провокує загоряння звалищ; забруднення органікою інших побутових відходів унеможливлює їхню переробку; утворення інфільтратів (за своїм канцерогенним вмістом їх можна прирівняти до отруйних гербіцидів), які потрапляють у ґрунтові води, а з ними – у криниці, потічки, відкриті водойми, а також у підземні водоносні горизонти.

Існує багато форм скорочення органічних відходів у повсякденному житті, однією є компостування, яке має певні правила та види. У процесі компостування здійснюється максимально прискорений процес розкладання органічних відходів завдяки різним мікроорганізмам та утворюється самий бюджетний гумус з усіх існуючих на сьогоднішній день.

Користь від компостування:

-зменшення об’єму сміттєзвалищ (на 40-60%); утворення чудового добрива для рослин, які ростуть на прибудинковій території чи на підвіконні;

-джерело корисної мікрофлори, яка покращує біологічні процеси в ґрунті (1 кг компосту в результаті дає до 8 кг ґрунтових бактерій, це додаткова можливість відновлювати родючий шар ґрунту, гумус);

-зменшення внесення в ґрунт хімічних добрив;

-зменшення викидів парникових газів, які впливають на зміну клімату».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь