Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як не стати жертвою шахраїв та вберегти власні кошти: поради поліції

Дата: 20.10.2022 17:25
Кількість переглядів: 225

За минулу добу до поліції надійшло декілька звернень щодо шахрайств. Аферисти діють звичними та відомими методами, проте громадяни продовжують «вестися» на їх гачок. Правоохоронці закликають діяти обачно під час спілкування у мережі чи по телефону. Й зауважують, що якщо бути обізнаними у відомих шахрайських схемах, тяжких наслідків можна уникнути. Для прикладу наводимо декілька випадків, з якими стикнулися волиняни учора, через незнання вони втратили свої гроші.

ак, ввечері до поліції звернулася 38-річна лучанка. Жінці зателефонували нібито співробітники банку та зазначили, що з її карти намагаються зняти гроші, аби запобігти цьому - необхідно переказати усі наявні кошти на інший номер карти. Це і зробила заявниця. Так вона втратила 40 000 гривень.

Мешканка Ківерець, бажаючи отримати допомогу від ООН, перейшла за посиланням у оголошенні, яке виявилося фішинговим, вказала там усі свої дані й надала доступ до банківських карток. У результаті – жінку ошукали на 23 000 гривень.

20-річний житель Любомля намагався придбати деякі товари через інстаграм, та натрапив на шахраїв й позбувся 10 000 гривень. Хлопець наперед заплатив за покупки, після цього зв’язок із так званим продавцем зник.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі поліцейські встановлюють особи зловмисників.

Аби уберегтися від шахрайських дій, пам’ятайте: 

якщо вас інформують про проблеми з банківською картою телефоном – не повідомляйте важливих даних співрозмовнику та не виконуйте жодний дій, на які він вказує, краще - покладіть слухавку, перетелефонуйте у банк за офіційним номером й з'ясуйте ситуацію;

коли купуєте чи продаєте щось через мережу, не переходьте за посиланнями, надісланими повідомленням. Послуга безпечної доставки є в інструментах сайту, а краще – користуйтеся післяоплатою;

не переходьте за підозрілими посиланнями в повідомленнях, телеграм- чи фейсбук-спільнотах, де пропонують отримати виплату. Пам’ятайте, офіційні виплати можна оформити лише в застосунку «Дія»;

«не ведіться» на певні послуги за зниженою ціною, але з передоплатою, - так ви можете стикнутися з шахраями, тому будьте обачні і не оплачуйте наперед товари.

Якщо ж ви стали жертвою аферистів, відразу телефонуйте на 102 та повідомляйте якнайшвидше про правопорушення поліції, це допоможе вжити необхідні заходи для блокування платежів і повернення коштів.

Сектор комунікації поліції Волинської області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь