Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Набуття статусу внутрішньо переміщеної особи: рекомендації для громадян

Дата: 02.04.2022 10:55
Кількість переглядів: 247

Фото без описуЕксперти ініціативи «Право в умовах війни» та шведсько-українського проекту PROSTО «Підтримка доступності послуг в Україні» розробили комплексний документ, який описує всі аспекти роботи з внутрішньо переміщеними особами (ВПО) відповідно до останніх змін у законодавстві. До вашої уваги рекомендації для громадян, щодо набуття статусу ВПО.

  1. Якщо Ви не потребуєте допомоги держави, то отримувати статус ВПО не обов’язок, а Ваше право. Але бажано стати на облік ВПО, щоб полегшити ОМС та державі виконання своїх функцій: визначення потреб у гуманітарній допомозі, медичній, освітній інфраструктурі тощо.
  2. Отримання статусу ВПО дає максимальні можливості особі у користуванні найширшим переліком прав, як і для постійних мешканців територіальної громади. І додатково - надає можливість отримати щомісячну допомогу на проживання (2000-3000 грн.).
  3. Уточнюйте дистанційними каналами інформацію у конкретній громаді, де можна стати на облік та отримати довідку ВПО. На перших етапах ще не всі, передбачені законодавством, суб’єкти (УСЗН, ЦНАП, уповноважені особи громади) технічно та організаційно готові виконувати ці повноваження. В одних громадах це можуть бути тільки УСЗН, в інших навпаки - уповноважені особи чи ЦНАП.
  4. Слідкуйте за офіційними повідомленнями про готовність функціоналу «Дії» для отримання статусу ВПО. Після відкриття такої можливості використовуйте саме електронну комунікацію, адже це заощаджує і Ваші ресурси, і ресурси держави.
  5. У разі надання або можливості надавати житло для ВПО зареєструйте таке житло на веб-порталі «Прихисток» або подайте письмово інформацію в ОМС. Дізнайтесь в ОМС офіційну додаткову інформацію для отримання компенсації. Якщо Ви ВПО – поінформуйте про такі можливості власника житла, де проживаєте.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь