Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До перемоги над загарбниками декларанти не повинні втрачати час на заповнення та подання декларації – НАЗК

Дата: 01.03.2022 12:30
Кількість переглядів: 309

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало роз’яснення щодо основних питань стосовно декларування, які зараз надходять до Агентства.

Так, багато декларантів звертаються з такими питанням:

-чи буде перенесено строк подання щорічної декларації, яка відповідно до Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон) має бути подана до 1 квітня (останній день подання — 31 березня)?

-чи потрібно під час війни подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, яке закон вимагає подати до НАЗК у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку?

Як зазначено вище, кінцеві терміни для подання декларацій та повідомлень визначені Законом, а отже можуть бути змінені лише у разі прийняття Верховною Радою України окремого закону про перенесення строків.  

Правом законодавчої ініціативи (тобто, правом подати проект закону) у Верховній Раді України наділені тільки Президент України, народні депутати України та Кабінет Міністрів України (ч. 1 ст. 93 Конституції України). Отже, саме ці особи можуть вплинути на перенесення терміну декларування.

Проте позиція НАЗК щодо декларування у часи війни єдина: до перемоги над рашистськими загарбниками та  припинення воєнного стану суб’єкти декларування не повинні втрачати час на заповнення та подання декларації та/або повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Натомість вони мають докладати всіх можливих зусиль, спрямованих на захист власної свободи, миру в Європі та світі, оборону Української держави.

Для того, щоб створення відповідного законопроекту було розглянуто, НАЗК звернеться до Верховної Ради України з проханням перенести кінцевий строк подання декларації за 2021 рік та повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Детальне роз’яснення можна знайти за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь