Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мишовидні гризуни – загроза урожаю!

Дата: 06.10.2021 16:56
Кількість переглядів: 249

Фото без описуМишоподібні гризуни – збірна назва дрібних шкідливих гризунів родини хом’яків (Cricetidae) і мишей (Muridae). Шкодочинність полівок дуже висока. На окремих полях за неправильного або несвоєчасного регулювання чисельності гризунів втрати зерна озимої пшениці можуть досягати 35–40 %. Харчуючись рослинами пшениці, полівки утворюють на посівах «плішини».

Якщо на одному гектарі посівів щільність мишоподібних гризунів досягає 3–5 і більше жилих колоній, то необхідно негайно приступити до їх знищення. Найефективнішим і найекономічнішим способом боротьби з гризунами є застосування родентицидів. Провести винищувальні заходи потрібно вчасно і у короткий термін.

На даний час погодно-кліматичні умови дозволяють проводити боротьбу з мишоподібними гризунами в посівах сільськогосподарських культур.

Бактоцид вологий зерновий - найефективніший екологічно безпечний біологічний препарат для знищення  гризунів (миші – хатня, курганчикова, сіра, гуртова, степова та лісова полівки, сірий хом’ячок та малий ховрах, а також пацюки-щурі). Основа препарату – зерно пшениці, оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями, що спричиняють мишачий тиф.

   При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин – це підвищує ефективність застосування препарату. Бактоцид  безпечний для людей   і довкілля, не шкідливий для свійських тварин і птиці.

Препарат можна використовувати в будь-яку пору року, найдоцільніше в осінньо-зимовий період коли температура не перевищує +10°С. Норма внесення залежить від видового складу та чисельності гризунів. При високій щільності мишей і полівок використовують 2-3 кг препарату на гектар.

При обробітку посівів і сільськогосподарських угідь препарат розкладають в нори, біля нір, по стежках гризунів. Для знищення одного гризуна достатньо 2-3 зернини препарату. При обробітку посівів, сінокісних угідь, пасовищ, коли приманку розкладають вручну, людей розставляють ланцюжком на відстані 5-15 м один від одного. Рекомендується розкладати препарат смугами шириною 100-200 м з пропуском  смужок між ними 50-100 м. Препарат можна розкладати з транспортних засобів (з двох сторін, відстань між прогонами 25-30 м).

В скиртах препарат розкладають в паперових пакетах по 15-20 гр. в ніші, зроблені в нижній і середній частинах скирти.

В садах при наявності снігового покриву препарат розкладають в паперових кульках по 1-2 столові ложки у вириті в снігу колодці. При роботі з біопрепаратами необхідно обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни.  Виробництво даного препарату налагоджено у Державній установі "Волинська обласна фітосанітарна лабораторія" за адресою: Волинська обл., Луцький р-н, с. Зміїнець, вул.Ліскова 1.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь