Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Створення центру ПМСД в громаді: практичний алгоритм та лайфхаки

Дата: 03.06.2021 09:59
Кількість переглядів: 373

Фото без описуОдним із найважливіших питань в громадах поряд з освітою, культурою та соціальною сферою є питання охорони здоров’я на місцевому рівні. А особливо  актуальним це питання стало в умовах децентралізації та реформи адміністративно-територіального устрою. Поряд зі створенням нових громад у новостворених органів місцевого самоврядування (далі - ОМС) з’явились обов’язки з організації та розвитку вищезгаданих секторів.

Експерт Програми «U-LEAD з Європою» Євген Мешко розповів про особливості створення закладів охорони здоров’я у громадах. Насамперед, йтиметься про центри первинної медико-санітарної допомоги (далі - ЦПМСД), що надають первинну медичну допомогу (далі - ПМД). Обов’язковим елементом в процесі організації ПМД на рівні громади є підтримка та супровід юристів, державних реєстраторів, бухгалтерів та інших фахівців.

Створення закладів охорони здоров’я: практичний алгоритм

На цьому етапі в першу чергу доведеться осмислити потребу створення власного закладу охорони здоров’я. Часто мотивом таких рішень є політичні амбіції та воля керівництва громади, але з точки зору мети – забезпечення населення громади якісною та доступною медичною допомогою – такі рішення призводять до погіршення досягнення цих цілей. Створення ЦПМСД для обслуговування невеликої кількості населення (згідно з рекомендаціями зі створення спроможної мережі – не менше 15 тис. населення), швидше за все, зробить його фінансово неефективним та потребуватиме від громади додаткових постійних вливань у бюджет медичного комунального некомерційного підприємства. Крім того, невеликий лікарський штат регулярно стикатиметься з проблемою заміни в період відсутності того чи іншого колеги, а видатки на адміністративні потреби становитимуть суттєвий відсоток надходжень від НСЗУ.

Для системного розуміння потреб громади в сфері охорони здоров’я варто переглянути стратегію громади, зрозуміти місію та візію щодо забезпечення населення медичними послугами, провести SWOT-аналіз та сформувати стратегічні цілі та заходи з їхньої реалізації. Крім створення власного ЦПМСД органи місцевого самоврядування мають можливість:

  •  брати участь у діяльності закладу охорони здоров’я за рахунок складання місцевих бюджетних програм,
  • укладати договори міжмуніципального співробітництва,
  • створювати умови для розвитку підприємництва у сфері охорони здоров’я.

Якщо все ж створення власного ЦПМСД є необхідним, то громада, яка бажає створити такий заклад, ініціює письмове звернення до власника чинного ЦПМСД щодо своїх намірів повернути майно, яке було віддане у користування чи управління. Разом із тим, можна запропонувати передати інше майно, що знаходиться на цих структурних підрозділах і вирішити питання з працевлаштування працівників, що працюють тут. У відповідь ОМС, що отримали листа, погоджуються або мотивують відмову. За взаємної згоди відбувається прийняття рішень сесіями обох рад про прийом-передачу майна, створюється комісія з прийому-передачі, а в подальшому сесією також затверджується передавальний акт, створюється ЦПМСД та затверджується його статут. Тут же варто призначити в.о. керівника та визначити відповідального за реєстрацію юридичної особи закладу охорони здоров’я в єдиному державному реєстрі.

Корисні поради

При формуванні передавальних актів варто пам’ятати, що ви матимете справу з майном, у якого будуть різні власники – ваша громада, майно районної ради, майно КНП, яке було набуте внаслідок господарської діяльності. Об’єм майна, яке відійде у ваш ЦПМСД, буде залежати від договірних відносин. Однак попередній власник зобов’язаний повернути вашій громаді те майно, яке є вашою власністю, а також інше майно, яке було закуплено за цільові державні кошти для конкретних амбулаторій, ФАПів чи населених пунктів (наприклад – останні закупівлі телемедичного обладнання, автомобілів і т.д.).

Прийом персоналу, поряд із матеріально-технічним забезпеченням є надзвичайно актуальним. Рекомендуємо не приймати одразу весь персонал при створенні ЦПМСД в громаді, оскільки до моменту укладання договору з НСЗУ проходить у середньому ще 4-6 місяців (отримання ліцензії, укладання договору), а в цей період працівникам потрібно виплачувати заробітну плату. У ліцензійних відомостях потрібно вказувати або персонал, який у вас працює, або той, який збираєтесь взяти на роботу. Тому не варто поспішати з прийомом працівників. Крім того, для попереднього центру ПМСД вигідно поки не звільняти працівників, оскільки в іншому випадку зникнуть декларації про вибір лікарів, які звільняються. Також варто пам’ятати, що цінним є саме лікарські кадри, які є основою для подальшого фінансування закладу охорони здоров’я. Обов’язково враховуйте це. Як правило, найчастіше відбувається процедура «звільнення у зв’язку з переведенням». В такому випадку ЦПМСД, який звільняє працівників, повинен погодити список робітників, які будуть звільнені та переведені до іншого закладу охорони здоров’я, із керівництвом цього закладу.

Часто виникає питання, яким чином зберегти декларації з вибору лікаря, а відповідно – фінансування. Варто розуміти, що під час реорганізації попереднього ЦПМСД існує особливий механізм, визначений законодавством, за яким зберігаються чинними для новоствореного закладу охорони здоров’я ліцензія, договір з НСЗУ, декларації з вибору лікаря, які існували у попередньому закладі. Важливою умовою для цього є факт визначення новоствореного закладу охорони здоров’я правонаступником попереднього (детальніше на сайті НСЗУ – посилання).

Необхідно пам’ятати, що створення ЦПМСД є тривалим процесом і до цього треба бути готовим. Отримання ліцензії, сертифікатів з доступності будівель, приведення у відповідність матеріально-технічної бази, реєстрація закладу та працівників у e-Health, укладання договору з НСЗУ займають багато часу та ресурсів.

Органи місцевого самоврядування мають широкий вибір доступних альтернатив створенню власних закладів охорони здоров’я, для прикладу: знаходити компроміси щодо співпраці з існуючим ЦПМСД району, забрати своє майно та персонал і передати іншій громаді, де вже існує ЦПМСД, створити заклад охорони здоров’я в межах міжмуніципального співробітництва.

Програма «U-LEAD з Європою» має свої регіональні офіси в усіх областях України. Тут є можливість отримати технічну та експертну підтримку. Тож, якщо вагаєтесь, які рішення прийняти, у вас є чудова можливість отримати експертні консультації у регіональному офісі U-LEAD вашої області.

Автор: Євген Мешко,
експерт з питань охорони здоров’я  Програми «U-LEAD з Європою»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь