Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ

Дата: 08.03.2024 10:37
Кількість переглядів: 24

Фото без описуРанньоквітучі рослини – провісники весни та теплої погоди, та, на жаль, рослини, які занесені до Червоної книги України використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати їх заборонено.

Слід розуміти, що під час збору ранньоквітучих червонокнижних рослин наноситься нищівна шкода природі – рослина втрачає можливість утворити насіння та дати  нове  покоління. Також повне знищення рослини відбувається, якщо її вирвати з цибулиною.

Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного  законодавства в частині незаконного збору, заготівлі та торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх  громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.

Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте.

Зауважуємо, що задля білосніжної квітки у воєнний час йти до лісу небезпечно! Будьте свідомими, бережіть себе і природу!

Багатьох також турбує питання: «Чи можна продавати первоцвіти (занесені до Червоної книги України), які вирощені в домашніх умовах?».

Вирощування рослин, занесених до Червоної книги України у домашніх умовах, однаково не дає права їх продавати, оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, прямо заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України», а кожен, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Тому, якщо ви маєте первоцвіти, занесені до Червоної книги України, краще зберегти їх для власного задоволення та насолоди.

Давайте охороняти навколишнє природне середовище разом! І пам’ятайте, що квітка у вазі – це полонянка, яка приречена на загибель. А вириваючи ранні весняні  квіти – ми позбавляємо права всіх, хто прийде слідом за нами в ліс,  милуватися цим дивовижним витвором природи .

      Бережіть природу навколо нас, бережіть першоцвіти!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь