Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День в історії - 95 роки тому народився Євген Сверстюк

Дата: 13.12.2023 11:59
Кількість переглядів: 159

Фото без описуУ селі Сільце, 13 грудня 1928 року, народився один із яскравих представників української інтелігенції – Євген Олександрович Сверстюк. Його ім'я стало символом відданості принципам свободи, правди та гідності.

Ще в 60-х роках ХХ століття, коли панувала сувора цензура і репресії, Євген Сверстюк став одним із ініціаторів напівлегальних українських вечорів і зборів. Він виступав проти радянського режиму, пишучи полум’яні противладні есе, які вразливо звучали в серці кожного, хто прагнув свободи та правди.

У 1972 році його боротьбу за ідеали визнали антирадянською агітацією і пропагандою, і письменника арештували. Сверстюка засудили до суворого режиму – 7 років таборів та 5 років заслання. Йому довелося пережити трагедії в межах тоталітарного суспільства, але він не згубив віру у свої ідеали.

Євген Сверстюк був справжнім борцем за правду та справедливість. Після отримання незалежності України він рішуче виступав за дерадянізацію та визволяння від радянського спадку в духовному житті нації. Його голос лунає в душах тих, хто цінує свободу і несе відповідальність перед історією.

Помер Євген Олександрович 1 грудня 2014 року на 86 році життя, але його дух і спадщина залишаються живими. Його поховання відбулося 4 грудня 2014 року на Байковому кладовищі у Києві.

Вшановуємо пам'ять Євгена Сверстюка, як символа непохитної віри в ідеали свободи та гідності. Його боротьба та творчість – невід'ємна частина історії нації, яка пам'ятає і пишається своїми героями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь