СКАЗ - небезпечна хвороба!

Дата: 20.06.2023 10:12
Кількість переглядів: 69

Фото без описуСказ - заразне невиліковне захворювання. Хворіють ним всі без винятку, теплокровні тварини та людина. Хвороба характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і завжди закінчується летально.

Основним джерелом інфекції для людини є дикі тварини та домашні улюбленці - коти й собаки.

Викликається сказ найдрібнішими мікроорганізмами - вірусами, які містяться в головному мозку та слині хворої тварини. Тому зараження відбувається внаслідок укусів, подряпин, нанесених тваринами, і навіть при попаданні зараженої слини на пошкоджені шкірні покриви людини.

Слід пам’ятати, що ознаки сказу у тварин дуже різноманітні. Основні симптоми хвороби : посилена слинотеча, паралічі кінцівок, водобоязнь, світлобоязнь, але вони іноді можуть бути й відсутніми. Відомі випадки, коли скажені собаки п’ють воду, легко перепливають водойми, не є агресивними й тому не насторожують людину. Ось чому у всіх випадках укусів, подряпин чи ослинення, нанесених невідомими і домашніми тваринами, необхідно негайно звернутися в медичний заклад і ні в якому разі не вбивати тварину, а при контакті домашніх тварин з дикими звірами - повідомляти заклад ветеринарної медицини.

Пам'ятайте — запобігти захворюваності на сказ можна за умови виконання таких правил:

1. Всі громадяни зобов'язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив'язі, або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі, а мисливцям на полюванні не щеплених проти сказу собак.

2. В жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові.

3. Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ.

4. Кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ. До з’ясування причин захворювання при наданні тварині лікувальної допомоги ветпрацівниками слід дотримуватися правил безпеки.

5. Слід уникати зайвого контакту з безпритульними тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

Якщо стався укус -укушені рани, подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом, краї рани обробіть 70% спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту!!!!

Особливо звертаємо увагу людей, які з власної доброти беруть безпритульних тварин (собак, кішок) до себе до дому, що перед тим, як принести тваринку до дому, для власної безпеки її потрібно доставити у ветеринарну установу для клінічного огляду та профілактичної вакцинації проти сказу.

Фахівцями Горохівськоого відділу здійснення протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів Луцької районної державної лікарні ветеринарної медицини постійно проводяться планові профілактичні щеплення проти сказу собак та котів в нашому місті.

Також власники домашніх улюбленців можуть самостійно надати тварину для щеплення до установи ветмедицини за адресою: місто Горохів, вул. Берестецька, 5.

 Більш детальну інформацію можна отримати за номером  мобільного телефону : 0677094879

Просимо мешканців нашого міста проявити свідомість і обов`язково зробити вакцинацію проти сказу своїм домашнім тваринам, адже наше з Вами життя  варте  потрачених декількох хвилин на візит до лікаря ветеринарної медицини.

 Проведення вакцинації здійснюється безкоштовно!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь