Громади Волині імплементують модельний проєкт регламенту виконавчого комітету

Дата: 24.05.2023 15:04
Кількість переглядів: 107

Фото без описуПочинаючи з вересня 2022-го року, експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розпочали роботу над удосконаленням та актуалізацією змісту регламентів виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад – громад-партнерок Проєкту.


Щоб впорядкувати та законодавчо врегулювати особливості функціонування виконавчих комітетів в громадах, юристи Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели ґрунтовний правовий аналіз чинних положень та норм в партнерських громадах.

Результатом роботи став розроблений модельний проєкт регламенту виконавчого комітету сільської/селищної/міської ради. Його структура охоплює основні засади діяльності виконавчого комітету, описує організацію його роботи та проведення засідань, визначає порядок голосування, підготовки проєктів рішень та їх прийняття. Крім того, модельний документ приділяє окрему увагу особливостям організації та проведення засідань виконавчого комітету в дистанційних умовах – наприклад, під час запровадженого карантину, надзвичайного або воєнного стану.

Вже шість волинських громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» прийняли відповідні рішення, затвердивши регламенти виконавчих комітетів місцевих рад на основі розробленого спеціалістами Проєкту модельного акта. Робота із затвердження почалась у грудні 2022 р., коли відповідні регламенти були затверджені виконавчими комітетами Шацької селищної, Вишнівської та Боратинської сільських рад. Згодом, в лютому-березні 2023 р., розроблені модельні регламенти лягли в основу документів, прийнятих виконавчими комітетами Локачинської селищної, Горохівської та Рожищенської міських рад. Робота продовжується й надалі: станом на сьогодні триває підготовка регламентів виконавчих комітетів Любешівської селищної та Зимнівської сільської рад.

Світлана Осоховська, керуюча справами виконавчого комітету Горохівської міської ради:

«Проєкт Регламенту виконавчого комітету Горохівської міської ради було напрацьовано спільно з командою юристів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та згодом успішно затверджено членами виконавчого комітету. Маємо відзначити якість та професійність напрацьованого документу, оскільки необхідність розробки нової редакції виникла у зв’язку з низкою процедурних питань. Зокрема, попередньо чинний регламент виконавчого комітету міської ради не містив детальних процедур внутрішньої організації роботи виконавчого комітету та недостатньо регламентував діяльність апарату міської ради з питань забезпечення підготовки засідань виконавчого комітету як колегіального органу. Завдяки  такому супроводу ми маємо затверджений функціональний процедурний документ, розрахований на застосування у різних практичних ситуаціях. Норми, закладені в цьому акті, детальні, але водночас зрозумілі та прості у застосуванні. До того ж, він має добре виписані процедурні норми, що є хорошим елементом для підготовки якісних законних рішень. ​На наше глибоке переконання, такий нормативний документ, який розроблений з урахуванням практичного застосування відповідних правових актів у виконавчих комітетах сільських, селищних, міських рад, пройде випробування часом та покаже свою системність і практичність».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь