Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громада дає початок новій якості освітніх послуг

Дата: 24.05.2023 11:09
Кількість переглядів: 478

19 травня відбулося друге розширене засідання Робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку Горохівської громади на 2024-2027 роки, тема якого стосувалася розвитку галузі освіти в громаді.

Учасниками були директори закладів освіти громади, старости, депутати, батьки школярів, представники міської ради і громадськості

Завдання зустрічі - формування плану заходів та підготовка проектів з їх реалізації на наступні 4 роки.

Аналіз результативності та ефективності, бюджетних видатків у галузі освіти, демографічних та інших вагомих чинників, здійснених експертами ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України», презентувала Ірина Сторонянська, заступник директора цього інституту (ознайомитись з презентацією можна тут) Експертів інституту залучено за підтримки проекту USAID «ГОВЕРЛА».

Максим Ящукевич, перший заступник міського голови, наголосив, що освітні послуги в громаді мають бути якісними, забезпечення цієї умови є одним з основних пріоритетів громади.

Леонід Кравчук, житель с. Холонів, зауважив, що освіта – це шлях до самореалізації, а якісна освіта в громаді має бути забезпечена конкурентним середовищем.

То якою має бути Нова школа?

«Нова українська школа – це:

-     нові підходи до  змісту освіти (дошкілля + початкова школа – м’які навички; базова – тверді, на основі м’яких навичок; старша профільна школа – профільні знання, вміння їх здобувати і застосовувати);

-     умотивований учитель, який розвивається професійно;

-     наскрізний процес виховання, який формує цінності;

-     педагогіка партнерства учня – вчителя – батьків;

-     орієнтація на потребу учня в освітньому процесі (максимальний розвиток здібностей);

-     ефективне управління з реальною автономією закладу;

-     справедливий розподіл публічних коштів, який забезпечує розвиток якісної освіти.

Це і є стратегічні напрямки формування Нової школи в громаді», - переконана Софія Пилип’юк, керівник відділу освіти громади (ознайомитись з презентацією можна тут).

Як досягнути цих цілей?

Саме над цим завданням працювали учасники засідання. Після прослуханої аналітики та обговорення присутні провели SWOT-аналіз освітньої галузі. Виокремили проблеми, зокрема, низькі можливості для розвитку дітей в позаурочний час в школі, матеріально-технічне забезпечення закладів та освітнього процесу.

«Найгостріше це відчувається в 5-тих класах, які вчаться за програмою Нової Української Школи, і зовсім не забезпечені підручниками»,- зауважив  Віктор Савчук, директор Горохівського ліцею №1. Можливим шляхом вирішення питання може бути забезпечення процесу за рахунок коштів місцевого бюджету.

Загрозою для існування окремих закладів освіти є невтішні демографічні тенденції. У 2017 році в населених пунктах, які увійшли до складу громади, було 319 першокласників, у 2022 році -276. З 2018 року в громаді щорічно народжується  в середньому на 20 діток менше.

Як наслідок демографічної ситуації, ще одним питанням, яке балансує в сторону проблемних, визначили малокомплектні школи, де навчається менше 60-ти учнів і витрати  на одного учня складають від 60 тис.грн. до 82 тис.грн. в рік. Це втричі більше за витрати, наприклад, в Горохівських ліцеях, де вони складають орієнтовно 25 тис.грн.

Відповідно до чинного законодавства клас може мати від 5-ти учнів, якщо менше - то має бути тільки індивідуальне навчання, тобто один учитель працює лише з одним учнем. Хоча можливості для максимального розвитку особистості значно вищі в закладах освіти з високим рівнем наповнюваності класів.

Аналіз мережі, видатків на заклади освіти та на одного учня дивіться тут.

Визначили сильні сторони та можливості, той потенціал, який спрямовує освіту  до вдосконалення. Володимир Зінчук, директор Горохівського ліцею №2, відзначив, що можливістю для розвитку  стане осучаснення освітнього процесу та створення конкурентного середовища для педагогів.

До дискусії долучалися Ірина Бойко, керівник Волинського обласного офісу проекту USAID «ГОВЕРЛА»,  Павло Тишко, житель Пірванча, Інна Гайда та Галина Озірська, директори дошкільних закладів міста Горохів, Світлана Сов’як, директор БДЮТ, Наталія Климюк, директор Скобелківської гімназії, інші присутні.

Наступний етап – формування проєктів, які будуть співзвучні з проведеним SWOT-аналізом та стануть кроками в розвитку освітньої галузі. Робота над проєктними заявками вже проводиться в закладах освіти громади.

Всі присутні зійшлися на думці, що освіта – це великий ресурс для розвитку громади. Бо саме освічені і реалізовані люди дають імпульс розвитку та задають тон сучасному життю.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь