Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу

Дата: 05.04.2023 08:11
Кількість переглядів: 104

Фото без описуЩороку у весняний період фіксуються випадки торгівлі ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна. Реалізація червонокнижних видів рослин відбувається в місцях масової торгівлі (ринках) та поза їх межами. 

Нагадуємо, що торгівля рослинами,  занесеними до Червоної книги України на ринках, у тому числі лікарськими, заборонена відповідно до абзацу 5 пункту 41 «Правил торгівлі на ринках» (затверджені спільним наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 № 57/188/84/105 , зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 р. за № 288/6576).                                                     

Також частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ» торгівля лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраними в порядку загального користування, заборонена.  Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.

Також, попереджаємо керівників ринків та торгівельних майданчиків про дотримання вимог природоохоронного законодавства та вжиття відповідних заходів реагування щодо попередження незаконних дій під час реалізації дикоростучих декоративних рослин, занесених до Червоної книги України.

Також, звертаємось і до громадян із проханням відмовитись від збирання та придбання рослин занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Давайте охороняти навколишнє природне середовище разом! І пам’ятайте, що квітка у вазі – це полонянка, яка приречена на загибель. А вириваючи ранні весняні  квіти – ми позбавляємо права всіх, хто прийде слідом за нами в ліс  милуватися цим дивовижним витвором природи .

Бережіть природу! Не зривайте первоцвіти та не купуйте їх!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь