Як отримати імуносупресанти безоплатно або з невеликою доплатою

Дата: 04.04.2023 11:36
Кількість переглядів: 185

Фото без описуЗ 27 лютого 2023 року набув чинності новий реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню) за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. До реєстру включено і препарати імуносупресії для пацієнтів в посттрансплантаційному періоді. Алгоритм їх отримання передбачає кілька кроків.

Крок перший: консультативний висновок з планом лікування

Перед випискою зі стаціонару трансплантолог/імунолог складає та видає на руки реципієнту консультативний висновок з планом лікування, в якому вказано міжнародні непатентовані назви (МНН) та уточнені торговельні назви необхідних препаратів і їх рекомендована доза.

Крок другий: електронний рецепт

У кожному центрі трансплантації має бути лікар, який обіймає посаду трансплант-координатора і до якого після виписки зі стаціонару має звернутися пацієнт. Трансплант-координатор вносить план лікування з консультативного висновку трансплантолога/імунолога до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) та виписує електронний рецепт з МНН на потрібний препарат, але зазначає, які саме торговельні назви імуносупресантів необхідні пацієнту.

Реципієнт також може звернутися до найближчих медичних установ, де є трансплант-координатор, щоб мати посттрансплантаційний супровід: проходити необхідні обстеження та отримувати електронний рецепт на необхідні ліки.

Отримувати консультативну допомогу з приводу результатів планових обстежень, можливих змін у стані здоров’я тощо реципієнт має можливість також у трансплантолога/імунолога центру, де він отримав лікування методом трансплантації.

Реципієнти, яким зроблено трансплантацію за кордоном, мають право звернутися до трансплант-координатора будь-якого зручного для них центру трансплантації, але обов’язково з випискою з місця проведення оперативного втручання, для створення плану лікування та електронного рецепта в ЕСОЗ.

Якщо консультативний висновок виписаний понад рік тому, реципієнту пропонується отримати повторну консультацію (в тому числі за допомогою телекомунікаційних засобів) або за місцем отримання трансплантації (за кордоном), або у трансплантолога/імунолога вітчизняних центрів трансплантації та передати його трансплант-координатору для подальшого опрацювання.

Перелік центрів трансплантації та медичних установ, де є зареєстровані в ЕСОЗ трансплант-координатори (станом на березень 2023 року), – у тексті за посиланням

Крок третій: аптека «Доступні ліки»

Ліки безоплатно або з невеликою доплатою за електронним рецептом можна отримати в аптеці, яка долучилася до програми «Доступні ліки» і візуально позначена наліпкою «Тут є доступні ліки». Інформацію про місцезнаходження аптек та наявність в них необхідних ліків можна уточнити в інформаційно-довідковій службі НСЗУ за телефоном: 16-77 (з понеділка по четвер з 9.00 до 18.00 та з 9.00 до 16:45 у п’ятницю ).

Якщо ліки, які призначені пацієнту, не підлягають реімбурсації

До оновленого реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки», ввійшло 6 міжнародних непатентованих назв (МНН) препаратів імуносупресії та 21 торговельна назва.

Ті препарати, які не потрапили у реєстр, а саме: «СЕЛЛСЕПТ» (мофетилу мікофенолат, 250 мг) та «ІМУРАН» (азатіоприн, 50 мг), реципієнти можуть отримувати:

  • - За «старим» алгоритмом, тобто від структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій через розподіл лікарських засобів для хворих у до- та післяопераційний період з трансплантації, закуплених коштом Державного бюджету України.
  •  
  • - Завдяки асигнуванням, що передбачені державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я, згідно з постановою від 17.08.1998 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

Інформація про препарати в оновленому реєстрі є за посиланням


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь