Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про попередження порушень у частині поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами

Дата: 04.04.2023 09:37
Кількість переглядів: 104

Фото без описуЗ початком польових робіт фермерами та сільськогосподарськими підприємствами використовуються добрива, після використання яких залишається тара і упаковка, де вони зберігалися. З метою попередження забруднення земельних ресурсів та порушень в частині поводження з відходами, у тому числі, тарою та упаковкою з-під пестицидів та агрохімікатів, інших хімічних засобів захисту рослин повідомляємо наступне.

Більше 80% площі території громади складають сільськогосподарські угіддя, а аграрні підприємства були і залишаються основними землекористувачами, з огляду на що саме сільськогосподарська діяльність є одним з визначальних чинників стану екології в громаді. Будь-яка технологія вирощування сільськогосподарських культур включає в себе використання засобів захисту рослин, серед яких одним із основних є пестициди – досить небезпечні для людського організму, але корисні для цих культур хімічні сполуки.

Тобто, на сьогодні альтернативи інтенсивному використанню хімічних засобів у сільському господарстві немає. Однак при цьому необхідно зважати на екологічні ризики у сфері застосування таких засобів і дотримуватися норм та правил, які дозволять мінімізувати негативний вплив даних ризиків. Зокрема, проблеми екологічного змісту виникають у зв’язку із порушенням норм обробки та утилізації використаної з-під міндобрив, пестицидів та агрохімікатів тари. Залишки цих хімікатів у порожній тарі, яка має бути утилізована, але цього не зроблено, забруднюють навколишнє середовище і можуть становити пряму загрозу для людей та всіх живих організмів, які знаходяться поруч.

Також, неправильне поводження з порожньою тарою і упаковкою з рештками отруйних хімікалій є дуже небезпечним як для населення, так і для довкілля. При нерегламентованому зберіганні таких відходів під дією факторів природного середовища (внаслідок дії вологи, ультрафіолету, природних процесів в ґрунті та воді) можуть утворюватися токсичні продукти, що мають канцерогенний, нейротоксичний та навіть мутагенний характер дії на будь-які теплокровні організми і, насамперед, становить вкрай високі ризики для людини. Тара з-під пестицидів та агрохімікатів має не меншу загрозу, ніж самі отрутохімікати та підлягає передачі ліцензованим організаціям.

Відповідальність за порушення вимог Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме:

статтею 52, згідно якої псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та

статтею 83, згідно якої порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь