Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Закликаємо до глибокого усвідомлення та активного вирішення цієї проблеми

Дата: 14.02.2023 08:35
Кількість переглядів: 488

ШАНОВНІ  КОЛЕГИ!

2022 рік  був найважчим в історії незалежної України. Війна змінила долі людей, зруйнувала  нашу економіку, промисловість. Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Загальна сума збитків, завданих довкіллю внаслідок російського вторгнення, становить понад 1,5 трлн грн.  Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

Тому     обов’язок кожного з нас зробити все можливе, щоб покращити екологічний стан своєї місцевості. Успіх у цій справі залежить, перш за все, від  усвідомлення, переконаності, вміння і звички постійно, на кожному кроці, оберігати природу.

На сьогодні однією  з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища у Волинській області  є розв’язання критичної ситуації поводження з побутовими та промисловими відходами та охорона атмосферного повітря.

Волинська  обласна військова адміністрація та обласна  рада одні з перших в Україні розробили і затвердили регіональний  план управління відходами до 2030 року. 
      План заходів із реалізації Регіонального плану на 2023 рік передбачає:
-     вирішення критичної ситуації у сфері поводження з побутовими та промисловими відходами в області;
-     впровадження природоохоронних ініціатив та проєктів;
-     сприяння залученню інвестицій у сферу перероблення відходів;
-     реалізацію екологічних, ресурсо- та енергоефективних технологій;
-     сприяння співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки, бізнесу;
-     налагодження та зміцнення міжнародного співробітництва;
-     збереження довкілля;
-     впровадження засад збалансованого (сталого) розвитку в області.

 

На жаль, основним способом видалення твердих побутових відходів в області є їх захоронення на сміттєзвалищах та спалювання. На Волині нараховується 276 чинних місць видалення відходів –  це 11 полігонів твердих побутових відходів та 265 сміттєзвалищ; з 11 полігонів – чотири переповнені. Зрозуміло, що облаштування сміттєзвалищ не вирішить проблеми охорони навколишнього середовища, адже викидаючи сміття, люди порушують один з основних екологічних законів – кругообіг речовин у природі. Спалювання органічних решток теж завдає великої шкоди довкіллю. Наукою доведено, що забруднення повітря від багать з опалого листя набагато сильніше, ніж від промислових викидів та викидів автомобільного транспорту. Наприклад, тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг оксиду вуглецю, разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року.

Чи існує альтернатива спалюванню опалого листя?

Так, існує! Найбільш ефективним і безпечним по відно­шенню до довкілля та здоров’я людини шляхом утиліза­ції опалого листя є компостування. Адже компост – це і високоякісне органічне добриво для збільшення   родючості грунту та підвищення врожайності, це і можливість отримувати екологічно чисту продукцію.

З метою вирішення проблеми забруднення довкілля шляхом спалювання органічних решток, група однодумців Горохівської територіальної громади: вчителі, службовці, аграрії,  учнівська молодь  об'єдналися для роботи над проєктом «Не пали, компостуй».  Ми ініціюємо поширення серед мешканців нашої громади  інформації про шкідливість і небезпеку від спалювання опалого листя, про альтернативний і дієвий метод компостування.

Ми закликаємо до глибокого усвідомлення та активного вирішення цієї проблеми.  Адже кожен з нас, зробивши  невелике зусилля над собою, може багато зробити для охорони довкілля.  Ми очікуємо плідної співпраці між громадськістю та органами місцевого самоврядування в пропаганді екологічних знань та  практичного розв’язання цього  важливого питання, що матиме значний соціально-економічний ефект для нашої громади.

 

Ініціативна група проекту «Не пали, компостуй»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь