Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРО СПАЛЮВАННЯ ЛИСТЯ

Дата: 14.02.2023 08:15
Кількість переглядів: 179

Фото без описуЗаконодавство України забороняє палити листя. Однак традиційно восени люди згрібають опале листя і спалюють його, не замислюючись про те, яку шкоду це завдає здоров'ю та навколишньому середовищу.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатоаспектна і надзвичайно небезпечна. Для людини створюється ризик для здоров'я – може бути джерелом алергії та впливає на імунну систему.

При спалюванні однієї тони рослин у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та ряд канцерогенних сполук. У тліючому, без доступу кисню, листі виділяються чадний газ, який блокує надходження кисню до тканин організму та бензапірен, який здатний викликати у людини онкологічні захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотруйніших для людини речовин.

Для навколишнього середовища спалювання призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин та зменшення біорізноманіття. Небезпека ще й у тому, що може перерости в неконтрольоване горіння. Спалювання листя та сухої трави призводить і до інших негативних наслідків, таких як: знищення зимуючих у них корисних комах, кладок та гнізд птиць; руйнується ґрунтовий покрив, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми; знижується  родючість ґрунту - через знищення комах та різноманітної рослинності; відбуваються зміни клімату - через збільшення викидів парникових газів; знищення насіння та коріння трав'янистих рослин, ушкодження нижньої частини дерев та чагарників; знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення промерзання ґрунту в 2-4 рази; виникає загроза виникнення степових та лісових пожеж, займання житлових будинків.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям зазвичай горить і безліч різноманітного сміття, що істотно посилює забруднення атмосфери.

 

Старший фахівець з екологічної оцінки міжнародної гуманітарної організації ACTED Світлана Віталіївна Данилова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь