Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО – вірусний гепатит А!

Дата: 05.12.2022 10:38
Кількість переглядів: 122

З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А,

НАСЕЛЕННЮ НЕОБХІДНО ЗНАТИ:

Під час війни, масового переміщення і скупчення людей зростає ризик виникнення і розповсюдження усіх відомих інфекційних хвороб,серед яких вірусний гепатит А.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Вірус частіше всього попадає в організм людини фекально-оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через   руки, іграшки,  посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і  мухами.  Людина після попадання вірусу в організм хворіє не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення  температури  тіла, слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області,пізніше з’являється жовтушність склер та шкіри. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу  звернутися до лікаря для своєчасної госпіталізації і лікування та проведення протиепідемічних заходів у вогнищі з метою попередження виникнення і розповсюдження захворювання серед контактних.У дорослих симптоми гепатиту А проявляються значно частіше, ніж у дітей та в більш складній формі, а жовтяниця з'являється в 70% випадків. Важка форма хвороби і летальний результат найчастіше фіксуються у осіб, старше 65 років.

            Єдиний і самий надійний спосіб захистити себе та своїх рідних-вакцинація!

Сьогодні створені досить ефективні вакцини, що захищають від гепатиту А. Ці вакцини являють собою вбиті віруси гепатиту А. Вакцина вводиться двократно з інтервалом 6-12 місяців. Введення вакцини стимулює вироблення антитіл у високому титрі, що надійно захищає від інфікування гепатитом А як дітей, так і дорослих. Тривалість захисту за допомогою вакцинації не менше 6-10 років.

Щеплення від гепатиту А показані: дітям, які раніше не хворіли на гепатит А, та відносяться до групи осіб з підвищеним ризиком інфікування; особам, які прямують у райони з високим рівнем передачі гепатиту А (туристи, контрактники, військовослужбовці); вихователі і персонал дитячих дошкільних установ;

Раннє виявлення і госпіталізація хворих гострою формою хвороби – перший і важливий крок в припиненні розповсюдження гепатиту А в сім’ї та колективі, що необхідно в зв’язку з тим, що хворий може виділяти вірус в навколишнє середовище з першого дня захворювання і тим самим запобігти спалахів даного захворювання.

          ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А? :

  • Головним в профілактиці гепатиту А  - є вживання доброякісної  питної води,  наявність якісної води для господарських потреб, створення сучасних систем каналізації, підвищення рівня особистої гігієни, а саме: миття рук перед вживанням їжі, після туалету  та  після відвідування   місць  загального користування.
  •  Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  • При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.

 

Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись за медичною допомогою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь