Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Горохів крізь віки»

Дата: 21.09.2022 12:25
Кількість переглядів: 730

Фото без описуГорохів - містечко з древньою цікавою історією, яка тягнеться вглиб на багато сотень років. Оповідати цю історію можна дуже довго. Вкласти все найцікавіше  у півтори години зуміла вчитель-історик Горохівського ліцею №1 ім. І.Я. Франка, горохівчанка Надія Фищук.

Розпочали екскурсію від Вознесенської каплиці, яка теж має свою історію становлення, руйнування і відновлення. Далі розповідь йшла про мануфактуру чеха Клабана, жваву горохівську торгівлю, місцеві звичаї, давній ландшафт та будівлі. Ознайомилися із топонімічною картою містечка. Цікавими були доповнення  Людмили Бондар, Ігора Шешка.

Окрема історія - про рід Стройновських, власників містечка, які свій палац перетворили на музей для вельмож. Експонати з цінної мистецької колекції, а це витвори відомих художників Рембранта, Рубенса, ван Дейка, античні скульптури були зібрані в палаці. Зараз вони експонуються у світових експозиціях, приватних колекціях.

Багато цікавих фактів почули про життя і творчість відомого іконописця горохівчанина Олександра Корецького.

Відвідали і спортивну школу, яка носить ім'я Олександра Баламута, дізналися цікаві факти про спортсмена, який перетворив містечко у гандбольну столицю.

Зупинились біля символічного Хреста-пам'ятника  «Борцям за волю України», хвилиною мовчання пом'янули воїнів, які поклали життя за Волю і Незалежність України.

Учасники екскурсії порівнювали побачене вживу із давніми світлинами,  які підготувала екскурсовод.

Мандрівка викликала інтерес, велику кількість запитань та довге обговорення почутого. Розповіді Надії Фищук про місто дуже зацікавили учасників, особливо вимушених переселенців, які знайшли прихисток у громаді, втікаючи від війни. Цей захід організовано за їх пропозиціями, висловленими на діалогових заходах в рамках проекту "Соціальна інтеграція ВПО в громаді". Ці учасники заходу щиро захоплювалися Гороховом, висловлювали вдячність Надії Фищук та виявили готовність організувати розмовний жіночий клуб, щоб швидше навчитись розмовляти українською. А заодно розвивати творчі, спортивні та інші уподобання. Завершили екскурсію спільним виконанням пісні Степана Кривенького "Волинь моя, краса моя", яку на Сході України теж співають.

Відгуки учасників:

Валентина Газнюк, м.Краматорськ: "Дуже вражаюча історія і культура міста Горохів. Лишились позитивні емоції";

Лариса Лактіонова, м. Харків: "Велика подяка за позитивний день. День який приніс багато цікавого. Дякую за вашу теплу підтримку у такий для нас час";

Ганна Гололобова, м.Краматорськ "Враження позитивні, дружні і теплі, дякую всім".



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь