Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Служба у справах дітей інформує

Дата: 21.02.2022 09:04
Кількість переглядів: 341

«Які є види домашнього насильства та куди звертатися по допомогу»

Попри розповсюджену думку, що лише жінки страждають від домашнього насильства, статистика звернень спростовує цю інформацію. Жінки, чоловіки та діти, що потерпають від різного роду знущань, не повинні боятися та соромитися звертатися за допомогою. Оскільки, дії кривдника, як правило, носять системний характер та час від часу повторюються і дуже важко спрогнозувати, якої шкоди завдадуть наступного разу.

Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер розширюється коло осіб. До нього тепер відносять колишнього чоловіка/дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширене коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.

Є чотири види домашнього насильства: 

- фізичне

- сексуальне

- психологічне

- економічне

Фізичне насильство в сім'ї - це навмисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім'ї іншому, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного чи психічного здоров'я або навіть до смерті постраждалого, а також до приниження його честі та гідності. 

Сексуальне насильство в сім'ї - це примушування до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім'ї. 

Психологічне насильство в сім'ї - це насильство, пов'язане з тиском одного члена сім'ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров'ю. 

Економічне насильство в сім'ї - це навмисні дії одного члена сім'ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право. Такі дії можуть заподіяти шкоду фізичному чи психічному здоров'ю або навіть призвести до смерті постраждалого. 

Куди потрібно звертатись в разі вчинення домашнього насильства?

Найперше, куди потрібно звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до відділення поліції та написати заяву. Пам’ятайте, що поліцейські можуть проникати до житла особи без рішення суду в невідкладних випадках, пов’язаних із припиненням акту домашнього насильства, у разі небезпеки для життя чи здоров’я постраждалої особи.

У разі вчинення домашнього насильства можна звернутися до:

-Національної поліції України;

-Служби у справах дітей;

-Суд;

-Центри безоплатної правової допомоги;

-Притулки для постраждалих від домашнього насильства;

-Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги;

-Медичні установи.

102- поліція.

Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статті та насильству стосовно дітей 15-47

116-111(з мобільного) та 0800 500-225(зі стаціонарного) національна дитяча «гаряча лінія»

ЯКЩО ВИ СТАЛИ СВІДКОМ НАСИЛЬСТВА СТОСОВНО ДИТИНИ – НЕГАЙНО ПОВІДОМТЕ ПРО ЦЕ СЛУЖБУ У СПРАВАХ ДІТЕЙ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь