Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінсоцполітики у 10 разів збільшує фінансування розвитку соціальних послуг у громадах

Дата: 20.12.2021 13:53
Кількість переглядів: 190

У наступному році Мінсоцполітики значно збільшить фінансування розвитку соціальних послуг у громадах. Про це повідомила Міністр соціальної політики Марина Лазебна під час засідання «круглого столу» «Регіональна практика реалізації державної політики у сфері захисту прав дітей на прикладі громад Вінницької області», який відбувся за участю керівництва області, районних державних адміністрацій та громад, фахівців соціальної галузі, громадських організацій.

«Ефективний соціальний захист людей можливий лише у тісній співпраці держави і громад. Держава надає соціальні виплати, створює сприятливе нормативне середовище, стандарти надання соціальних послуг, допомагає громадам їх запроваджувати. А у громаді соціальні працівники повинні знати своїх підопічних, оцінювати їх потреби та забезпечувати надання необхідних послуг», – підкреслила Марина Лазебна.

Зокрема, вона зазначила, що в держбюджеті на 2022 рік у 10 разів збільшено фінансування пілотного проекту «Розвиток соціальних послуг» – до 100 млн грн. У рамках проекту держава фінансує розвиток у громадах базових соціальних послуг: денного догляду для дітей і дорослих з інвалідністю та людей похилого віку; супроводу під час інклюзивного навчання; соціального супроводу при працевлаштуванні та під час роботи; тимчасового відпочинку для батьків або опікунів, які доглядають за дітьми з інвалідністю; підтриманого проживання; стаціонарного догляду. Цей перелік послуг буде розширюватися.

Мінсоцполітики також продовжить реалізовувати пілотний проект з організації в громадах соціальної роботи з сім’ями та дітьми, які належать до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах. Він фінансується в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» за підтримки Світового банку.

З наступного року громади отримають такий потужний інструмент як «Рука допомоги» - бюджетний проект стимулювання самозайнятості. Сім’ї, що потрапили до складних життєвих обставин, зможуть отримати допомогу до 95 тисяч гривень на заснування власної справи, закупівлю необхідного обладнання та матеріалів. Цю безвідсоткову допомогу треба буде повернути за три роки, але зменшену на суму сплачених за цей час податків.

У держбюджеті на 2022 рік передбачені кошти на дві соціальні субвенції. Зокрема, місцеві бюджети отримають 810 мільйонів гривень для забезпечення житлом дітей-сиріт та на розвиток сімейних форм виховання. І майже 236 мільйонів гривень – на розбудову мережі служб підтримки та соціальних послуг для постраждалих від домашнього насильства.

Також, за словами Міністра, продовжується державне фінансування програми з придбання соціального таксі для перевезення людей з інвалідністю. Зокрема, у цьому році Мінсоцполітики закупило для 18 громад та п’яти реабілітаційних центрів 23 спеціально облаштованих автомобілі. Марина Лазебна закликала громади активніше використовувати можливості, які надає бюджетне фінансування соціальних проектів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь