Що таке дифтерія? Чому дорослим важливо вакцинуватися кожні 10 років

Дата: 14.12.2021 11:52
Кількість переглядів: 227

Фото без описуДифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Проте можлива і передача через предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему людини, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Інфекція проявляється сильним отруєнням організму й утворенням характерних плівок переважно на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів, ураженням нервової та серцево-судинної систем. Ускладнення дифтерії: запалення серцевого м’яза, множинне запалення нервів, паралічі, порушення зору, ураження нирок. Проте дифтерія здатна і вбити.

Надійним захистом від дифтерії є вакцинація. Відповідно до Національного календаря, щеплення від цієї хвороби роблять 2, 4, 6 та 18 місяців, у 6 і 16 років.

Вакцинуватися від дифтерії потрібно не лише дітям, а й дорослим – кожні 10 років: у 26, 36, 46 і далі. Це допоможе вашій імунній системі мати надійний захист.

дітям до 6-річного віку роблять щеплення цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю (АКДП);

дітям в 6 років – АДП (анатоксин дифтерійно-правцевий);

дорослі для профілактики дифтерії та правця можуть отримати вакцину із зменшеним вмістом антигена АДП-м.

За даними управління охорони здоров’я облдержадміністрації за 10 місяців 2021 року на Волині вакцину проти дифтерії, кашлюку та правцю отримали:

– АКДП-3 (діти до 1 року) – 70,0%,

– АКДП-4 (діти 18 міс.) – 68,3 %,

– АДП (діти 6 років) – 67,6%,

– АДП-м (діти 16 років) – 74,7%,

– АДП-м (дорослі) – 35,7%.

Загалом, у 2020 році кожен другий дорослий українець не зробив необхідного щеплення від дифтерії. У 2021 році станом на 1 листопада від дифтерії вакцинувалися лише 37,9 % дорослих українців. За таких умов можливий ризик виникнення спалаху.

Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Щоби захиститися, треба негайно перевірити свій вакцинальний статус, а також – вакцинальний статус дітей. І за потреби вакцинуйтеся. Це швидко й безкоштовно та може вберегти життя вам і вашим близьким.

Пам’ятайте! Відмовляючись від вакцинації, ви ставите під загрозу свої життя і здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь