Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Уряд схвалив законопроект, який удосконалює правове поле діяльності органів самоорганізації населення

Дата: 18.11.2021 11:11
Кількість переглядів: 212

Процедуру створення органу самоорганізації населення (ОСН) спростять, а також чітко визначать їх повноваження і територію діяльності.

Ці та інші зміни Уряд пропонує внести до Закону «Про органи самоорганізації населення». Законопроект змін, підготовлений Міністерством розвитку громад та територій, Кабінет Міністрів України схвалив на засіданні 17 листопада.

У Мінрегіоні пояснили, що мета законопроекту - удосконалити порядок організації, діяльності та припинення ОСН. У міністерстві вважають, що така форма участі жителів у вирішенні питань місцевого значення є корисною для громад, особливо зараз, коли в країні відбулася децентралізація владних повноважень.

«Україна змінила свій адміністративно-територіальний устрій. Як один з наслідків, розширилася не тільки юрисдикція органів місцевого самоврядування, вона вийшла за межі населених пунктів, але суттєво збільшилася територія громад. Укрупнення громад і передача на їх рівень більшості повноважень диктують потребу у додаткових інструментах участі жителів населених пунктів громад у вирішенні питань місцевого значення. Тому пропонуємо удосконалити правову основу щодо утворення та діяльності органів самоорганізації населення. Чинному закону понад 20 років і частина його норм не відповідає сучасному рівню розвитку місцевого самоврядування, а інша частина навіть перешкоджає їх розвитку. Водночас, ми можемо побачили, що ті громади, де вже діють ОСН, активніші та ефективніші у прийнятті і реалізації важливих для громади рішень», -  прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Появі проекту Закону передували тематичні робочі зустрічі з представниками асоціацій органів місцевого самоврядування, асоціації ОСН, громадськими організаціями та експертами. Проводилися також публічні громадські обговорення законопроекту.

Наступний крок, після схвалення документу Урядом, направлення його на розгляд Верховної Ради України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь