Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бережіть своє житло від пожеж!

Дата: 16.11.2021 11:02
Кількість переглядів: 434

З настанням осінньо-зимового періоду у пожежну охорону надходить дедалі більше повідомлень про пожежі та трагічні випадки на них, причинами яких є порушення правил пожежної безпеки при експлуатації газових приладів, пічного опалення та електрообігрівачів.

Майже всі пожежі з трагічними наслідками виникають у житловому секторі, переважно сільської місцевості. В основному лихо приходить в будинки пенсіонерів, інвалідів та безробітних. Адже вони не мають коштів на виконання протипожежних заходів і здебільшого мешкають у старих дерев’яних будинках, де газові прилади, пічне опалення, електрообладнання застаріло, належним чином не обслуговується та не ремонтується. Як наслідок, найбільша кількість пожеж та загиблих людей на них реєструється у осінньо-зимові місяці, тобто коли люди починають інтенсивно використовувати прилади опалення та електрообігрівачі.

Ще одною і найпоширенішою причиною пожеж та загибелі людей на них є куріння у ліжку, найчастіше — у нетверезому стані. У районі, переважно в селах, проживає чимало непрацюючих громадян, які часто використовують свій вільний час для вживання алкогольних напоїв. Це знижує рівень відчуття особистої безпеки. Враховуючи те, що у холодну пору розпиваються алкогольні напої в квартирах, що призводить до пожежі. Розвиток подій іде за одним і тим же сценарієм. Людина випила, потім закурила у ліжку та не помітила, як задрімала і при цьому випустила з рук недопалок.

На економічні втрати від пожеж та зростання загибелі людей впливає тривожна ситуація, яка склалася із забезпеченням пожежегасіння, яке лягає тільки на рятувальні підрозділи Державної служби надзвичайних ситуацій Горохівщини. Але ж вони дислокуються на певній відстані від них — до 25-30 км. Тож, щоб дістатися до місця пригоди, доводиться витрачати чимало часу, а це людські жертви, знищені будівлі та майно.

Усі вищезгадані фактори щороку негативно впливають на стан пожежної безпеки та стають причиною сотень трагічних випадків.

В зв’язку з вищевикладеним, Луцьке районне управління ГУ ДСНС України в Волинській області нагадує Вам:

- не допускайте використання для обігріву приміщень, несертифікованих та саморобних нагрівальних приладів та газових кухонних плит;

- в разі використання серійних нагрівальних пристроїв прослідкуйте за тим, щоб вони були встановлені таким чином, щоб уникнути перекидання, обмежте доступ до них дітей;

- відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м;

- дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках;

- не залишайте без нагляду у разі виходу з приміщень увімкненні в електромережу нагрівальні прилади;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності;

- не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму;

- тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недосяжних для них місцях.

Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити. Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися зі сірниками і запальничками та вважати їх іграшками!

Виконуючи елементарні правила пожежної безпеки ви зможете зберегти своє майно та життя!

 

Отже, щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними та обережними. Не паліть у ліжку, слідкуйте за станом приладів опалення, електрообігрівачів та дотримуйтесь протипожежних правил під час користування ними.

Пам’ятайте, що ваша особиста безпека та безпека рідних і близьких вам людей, залежить, насамперед, від вас самих!!!

У разі виявлення пожежі кожен громадянин зобов’язаний повідомити про це пожежну охорону за телефонами: «101» або 112.

 

Провідний інспектор відділу запобігання

Надзвичайним ситуаціям Луцького районного управління

ГУ ДСНС України у Волинській області Володимир ЛИСЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь