Реформа системи шкільного харчування
У Львові відбувся регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». У дводенному заході взяли участь головні спеціалісти відділу освіти управління освіти,культури,молоді,спорту,соціального захисту та охорони здоров’я Горохівської міської ради Тетяна Ничипорук та Ірина Пушинська.
Нові стандарти та меню, сучасні технологічні процеси, роль громад та керівників закладів освіти в успішній реалізації реформи шкільного харчування, ефективний контроль і безпека. Про це та багато іншого йшлося під час форуму. Серед спікерів на обговореннях були присутні: Олена Зеленська, перша леді України; Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України; Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України; Євген Клопотенко, засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування»; Владислава Магалецька, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів; Максим Козицький, голова Львівської ОДА; Василь Задворний, генеральний директор ДП «Прозорро» .
Важливим аспектом реформи є моніторинг її впровадження, яким опікується, зокрема, Держспоживслужба. Завдяки моніторингу вдалося не лише виявити слабкі місця в матеріально-технічному забезпеченні шкільного харчування, але й напрацювати цінний досвід розв’язання актуальних проблем. Співпраця з органами місцевого самоврядування та безпосередньо із засновниками закладів є ключовим показником до успішних результатів реформи.
З-поміж інших тем форуму: нові норми – тлумачення, етапність переходу, «гнучкий період»; нове меню – підхід до складання, технологічні карти, система погодження, рекомендоване меню; кухар як носій нових знань і основний реалізатор реформи; успішні кейси інших країн та імплементація їх в Україні; безпека приготування та НАССР; проведення публічних закупівель у сфері організації харчування та добросовісна конкуренція; проєктний підхід переоснащення закладів – капітальний ремонт, будівництво з нуля.