Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Історія першого спорудження і другого відновлення горохівської каплиці

Дата: 18.10.2021 16:25
Кількість переглядів: 410

Каплиця споруджена на кошти жителів міста в середині шістьдесятих років ХІХ століття на честь скасування кріпосного права, від якого потерпали міщани не дивлячись на та те, що Горохів мав «Магдебурзке право» і якого позбувся в 1870 року завдяки "клопотанню" тодішнього володаря міста Стройновського. Каплицю ще називали «часовнею», бо в ній проводилися служби – «часи». Під каплицею було підвальне приміщення. В середині 1930 років біля каплиці міщани-підприємці спорудили магазин «Добробут», який став конкурувати з підприємливими євреями. Каплиця перестояла Першу і Другу світову війну. Але в 1961 році комуністична влада, використавши трактори колгоспу «17 вересня» села Холонів, тросами розтягнула її.

В 1977 році на тому місці спорудили постамент і встановили танк, що символізував визволення Горохова від німецьких окупантів. Ініціатором спорудження постаменту був полковник О.Столярчук. Його батько політрук, гвардії полковник Флор Євстафійович Столярчук загинув в бою під селом Підбереззя 14 липня 1944 р. В Горохові також є вулиця Столярчука та іменний обеліск на «Пагорбі слави». Простояв танк на постаменті до 1992 року, коли працівники «Вторчормету» порізали його на металобрухт. Зразу ж місцева влада замовила проект будівництва нової каплиці.

В 1994 р. на зборах Горохівської організації КУН (Конгрес Українських Націоналістів), яку в той час я мав честь очолювати, було прийняте рішення завершити будівництво каплиці. Очолити будівництво прийшлось мені (взяв відпустку на півроку). Майстром будівництва був досвідчений Василь Кіндратович Колос. Будівництво велось толокою. Чимало людей міста виявили бажання і мали за честь приєднатися до цього будівництва. Приходилось розписувати людей в чергу. Відбірна цегла з Лобачівки, добротний розчин з ПМК, транспорт з Міжкогоспбуду, автокран з Комунгоспу – всі працювали в злагодженому режимі. Внесли зміни і до проекту, адже в ньому не передбачалось ні площадки ні східців. Під площадкою спорудили велике приміщення (воно тепер замуроване). Ескізи внутрішніх розписів і купольних хрестів запропонував Олександр Корецький. Пріоритетом внутрішніх розписів стали Святі землі української. Купольні хрести фохово виготовили в майстерні Мар'янівського цукрозаводу. Внутрішні розписи безкоштовно погодились зробити горохівські художники з досвідом церковних розписів – їх на попередню зустріч прийшло 14 осіб. Але не так склалось, як гадалось: за благодійні кошти розпис зробили молоді художники з Луцька.

Освячення каплиці здійснив в листопаді 1995 року митрополит Луцький і Волинський Яків (Панчук). Тоді ж вона була передана під опіку Української православної церкви Київського патріархату.

В цьому році нашій відновленій каплиці 26 років. Думаю історія її першого спорудження і другого відновлення заслуговують того, щоб на ній була прикріплена меморіальна таблиця її історії.

На малюнку, який зробив наш земляк художник Ігор Івашко на основі фотознимків зображення первісної каплиці.

 

Автор - Олег Мосієвич

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь