Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виховання дітей – обов’язок батьків

Дата: 18.10.2021 12:18
Кількість переглядів: 560

Фото без описуУсі ми повинні створити світ, сприятливий для дітей, світ у якому кожна дитина почуватиметься захищеною, де її думка буде поважатися, де немає місця насильству, світ, який би дав змогу виховати здорове, щасливе, досконале покоління.

Сім’я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини.

Згідно ст. 150 Сімейного кодексу України: батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов’язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов’язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини, фізичні покарання дитини, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Якщо є обов’язки, то є і відповідальність!

Батьки або особи, які їх замінюють несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків відповідно до чинного законодавства.

За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності:

-   Адміністративної ( ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КупАП) «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».

 Відповідно до ст. 184 КупАП  «ухилення батьків  або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей», тягне за собою попередження, або накладення штрафу від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від 2 до 4 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

-  Сімейно-правової Стаття 164 Сімейного кодексу України «Підстави для позбавлення батьківських прав».

При виявленні підстав, а саме: батьки, які не забрали дитину з пологового будинку, або іншого закладу охорони здоров’я і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; зловживають алкогольними напоями та наркотичними речовинами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені а вчинення умисного злочину проти дитини за рішенням суду можуть бути позбавлені батьківських прав.

Позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх батьківських прав не звільняє батьків від обов’язку утримувати дітей.

-  Кримінальної  (ст. 166 Кримінального Кодексу України «Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною, або за особою щодо якої встановлена опіка та піклування»).

Карається обмеження волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Проблеми виховання дітей у сім’ї , відсутність належного батьківського контролю та піклування стають найбільш суттєвим фактором переходу дитини у стан бездоглядності, а згодом безпритульності

Приклад батьків – найпотужніший фактор виховання. А тому серед безпритульних дітей більшість таких, що виховувалися і виховуються в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, ведуть аморальний спосіб життя, зловживають алкоголем, мають проблеми з законом, і за своїми дорослими потребами вони, на жаль, не бачать проблем малечі.

Життя дуже складне і від того, як ми сьогодні будемо себе поводити зі своїми дітьми, таким буде і наше і їхнє майбутнє. А всі ми мріємо про щастя. То ж зробімо щасливим і радісним майбутнє наших дітей, а тим самим зробимо свою старість красивою і теплою. Сьогодні це залежить лише від нашої наполегливості і любові, від нашого терпіння і мудрості.

Служба у справах дітей міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь