Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Заходи з цивільного захисту під час розробки комплексного плану просторового розвитку громади, - роз'яснення та зразки документів

Дата: 15.09.2021 14:52
Кількість переглядів: 287

Фото без опису24 липня 2021 року набрали чинності зміни, внесені Законом України від 17 червня 2020 року № 711-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» у частині створення містобудівної (просторової) документації територіальних громад, зокрема комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади.

На виконання положень цього закону, Кабінет Міністрів України 28 липня 2021 року прийняв постанову «Про затвердження порядку та умов надання і використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад», якою запустив механізм стимулювання органів місцевого самоврядування щодо розробки зазначеної містобудівної (просторової) документації.

На порталі «Децентралізація» для громад розміщені зразки технічних завдань на розробку комплексного плану просторового розвитку та створення для нього необхідної картографічної основи.

На додаток до цих зразків Державна служба з надзвичайних ситуацій підготувала роз’яснення щодо особливостей реалізації інженерно-технічних заходів цивільного захисту (далі — ІТЗ ЦЗ) під час розробки комплексного плану просторового розвитку громади.

Кабінет Міністрів України Постановою від 1 вересня 2021 р. №  926 затвердив Порядок розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації. Зазначений нормативний акт передбачає обов’язковість розроблення та включення розділу ІТЗ ЦЗ до комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади, генерального плану населеного пункту та детального плану території. Зазначена норма ґрунтується на вимогах статті 32 Кодексу цивільного захисту України.

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачає, що послідовність виконання робіт з розроблення містобудівної документації та документації із землеустрою визначається будівельними нормами і правилами. Зокрема, склад та зміст, а також порядок розробки розділу ІТЗ ЦЗ містобудівної (просторової) документації визначено ДБН В.1.2-4: 2019 «Система надійності та безпеки у будівництві. Інженерно-технічні заходи цивільного захисту» та ДБН Б.1.1-5:2007 «Склад, зміст, порядок розроблення та затвердження розділу інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) у містобудівній документації».

Зокрема ДБН Б.1.1-5:2007 передбачає розроблення розділів ІТЗ ЦЗ на мирний час та на особливий період за окремими завданнями, форми яких визначено додатками А та Б (обов’язкові) до цих норм (зразок оформлення такого завдання додається ЗАВАНТАЖИТИ), і оформлення їх окремим томом.

Відповідно до законодавства, формування завдання на розробку комплексного плану просторового розвитку покладається на замовників такої документації, тобто відповідні органи місцевого самоврядування, або виконавців цих робіт.

Щоб допомоги територіальним громадам у питаннях впровадження вимог ІТЗ ЦЗ під час планування та забудови територій територіальних громад, Інститут державного управління та наукових досліджень у сфері цивільного захисту ДСНС підготував серію практичних порадників «Перші кроки щодо організації цивільного захисту на базовому рівні місцевого самоврядування» (серія 9 «Організація укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту. Впровадження інженерно-технічних заходів цивільного захисту»), який розміщено за посиланням.

Разом з цим, положенням про Державну службу з питань надзвичайних ситуацій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1052, передбачено повноваження ДСНС стосовно надання у разі звернення фізичних чи юридичних осіб інформації щодо цивільного захисту, зокрема спрямовану на впровадження вимог ІТЗ ЦЗ, забезпечення пожежної та техногенної безпеки.

За додатковою інформацією, необхідною для формування завдань на розроблення розділів ІТЗ ЦЗ містобудівної (просторової) документації, а також щодо розробки самих розділів, замовники та/або виконавці робіт можуть звернутися до головних управлінь ДСНС України в областях та м. Києві, а також до структурних підрозділів з питань цивільного захисту відповідних місцевих (обласних, районних, міської у м. Києві) державних адміністрацій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь