Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чим небезпечна амброзія

Дата: 27.07.2021 11:45
Кількість переглядів: 485

Амброзія полинолиста- небезпечний для людини та довкілля бур`ян, який має карантинне значення в Україні. Засмічує подвір`я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні колії. Амброзія є карантинним бур`яном не лише для України, а і для багатьох держав світу. Вантажі засмічені насінням амброзії до експорту у ці країни не допускаються. Крім того, рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку, який є дуже небезпечним для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання  поліноз. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон`юктивіту бронхіальної астми, мігрені, кропивниці та супроводжується значним знесиленням організму.

По зовнішньому виду амброзія нагадує полин гіркий, вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, довжиною 4-15 см. Цей бур`ян висотою 20-180 см, одна рослина дає 30-40 тисяч насінин. Насіння зберігає життєздатність до 40 років. Масове цвітіння бур`яну спостерігається у кінці липня-серпня та продовжується у вересні.

Розвиваючи велику надземну вегетативну масу, цей бур`ян здатний у польових умовах витісняти і пригнічувати як культурні рослини так і бур`яни.

З метою забезпечення комплексних заходів боротьби із даним шкідливим організмом, пріоритетне значення надається: механічному, агротехнічному та хімічному методам.

У населених пунктах пріоритетне значення має систематичне скошування амброзії з початку вегетації  до цвітіння (кінець липня-початок серпня), виривання рослин з корінням та знищення їх шляхом спалювання, знищення агротехнічним методом (перекопування або приорювання грунту з подрібненням рослинних решток) з наступним висівом на цих ділянках газонних або багаторічних трав, застосування для обприскування гербіцидів відповідно до « Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до застосування в Україні». При роботі із пестицидами слід дотримуватись правил техніки безпеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь