Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Мінрегіоні обговорили проблемні питання упорядкування земельних ресурсів та встановлення меж громад

Дата: 16.06.2021 09:13
Кількість переглядів: 263

Питання передачі земельних ділянок громадам та визначення меж територій громад обговорили сьогодні учасники наради, яка відбулась під головуванням заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди з представниками РНБО, Міндовкілля, Держгеокадастру та експертів.

«В Україні триває рух до удосконалення управління земельними ресурсами на місцевому рівні, й від самих громад залежатиме їх подальший розвиток. У період формування спроможних громад одним із нагальних є питання землі. Адже це основний ресурс, який працюватиме на користь кожної громади. Тому важливо забезпечити виконання завдань, визначених рішенням РНБО від 15 квітня щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність та встановлення меж територіальних громад», – зазначив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.                                

Відтак, за результатами моніторингу, документація для повноцінної передачі земель всім без виключення тергромадам підготовлена та зосереджена в обласних управліннях Держгеокадасту. Станом на 31 березня поточного року, 1329 територіальних громад отримали з державної у комунальну власність понад 2306 тис. га земель сільськогосподарського призначення. З прийняттям Закону України №1423-IX від 28.04.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» більшість його положень набули чинності з 27.05.2021 року. Відповідно до Закону, за територіальними громадами закріплено додаткові земельні ресурси, що перебували в державній власності.

«З передачею громадам землі, є необхідність забезпечити належний облік всіх видів земельних територій. Не менш пріоритетним для громад є вирішення питання встановлення меж. Згідно з прийнятим у квітні законом, який дозволяє реформувати систему управління у сфері земельних відносин, через шість місяців з’явиться новий вид документації із землеустрою. Йдеться про проєкт землеустрою щодо встановлення меж територій територіальних громад. Цей процес може бути тривалим. Але наразі необхідно чітко визначити адміністративні межі кожної громади», – сказав В’ячеслав Негода.     

За словами заступника Міністра, проєкт землеустрою допоможе з’ясувати дійсні межі тергромад, вирішити межові спори та внести відомості до Державного земельного кадастру.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зазначив, що у процесі децентралізації відбулись зміни адмінтерустрою і, відповідно, змінюється система міжбюджетних відносин. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь