Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

АМУ проти ініціатив, що не захистять культурну спадщину і нашкодять громадам

Дата: 02.06.2021 08:35
Кількість переглядів: 416

Законопроєкти щодо захисту нерухомої культурної спадщини містять низку недоліків, які шкодять місцевому самоврядуванню і не забезпечують досягнення поставленої мети. Це позиція Асоціації міст України.  Члени правління АМУ 22 квітня одноголосно ухвалили Рішення яким категорично не підтримують законопроєкти №4561 та №4562, які зареєстровані у Верховній Раді України.

Йдеться про законопроєкти №4561 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини» та №4562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини і порушення традиційного характеру середовища».

Так, прийняття законопроєкту №4561 призведе до монополізації Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП) у сфері охорони культурної спадщини. Асоціація наголошує, що такої практики немає у будь-якій країні світу, тож дії Мінкульту – безвідповідальні та шкодять громадам. Усі будівлі неналежної якості зведені саме з дозволу Мінкультури. Окрім того, Міністерство взяло за практику затягувати надання статусів пам'яток історичним будівлям, а це загрожує знищенням цих об'єктів.

Реалізація законопроєктів №4561 та №4562 жодним чином:

– не посилить захист пам’яток національного та місцевого значення;

– не забезпечить вжиття правових заходів для охорони архітектурної спадщини, передбачених Конвенцією про охорону архітектурної спадщини Європи, якою охорона архітектурної  спадщини  визначена одною з головних цілей планування забудови міської та сільської територій;

– послабить штрафи за порушення з наявних 1 000-10 000 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 – 170000 грн) до 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400 грн).

Окрім того, законопроєкт №4561 не враховує принципи місцевого самоврядування, власну компетенцію місцевого самоврядування, курсу держави на децентралізацію повноважень органів виконавчої влади.

В АМУ наголошують, що прийняття законопроєктів №4561 та №4562 значно ускладнить проведення перевірок об’єктів культурної спадщини, припинення незаконних робіт на них та застосування до порушників штрафів.

Правління Асоціації міст України не підтримало законопроєкти №4561 та №4562 як такі, які шкодять місцевому самоврядуванню.

Нагадаємо, що АМУ – всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування, що представляє позицію та захищає інтереси місцевого самоврядування. Створена 1992 року за ініціативи міських голів.

До складу Асоціації входить понад 900 територіальних громад. Головою АМУ є мер Києва Віталій Кличко.

Довідково:

Цьогоріч 27 травня повідомлялося, що Мінкультури разом із низкою ОДА, представниками місцевої влади просять нардепів невідкладно розглянути законопроєкти про протидію хаотичній забудові.

Зазначається, що законопроєкти мають на меті, зокрема, ввести кримінальну та посилити адміністративну відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини, підвищити штрафи за руйнування і знищення пам’яток культури та створити відкритий реєстр нерухомої культурної спадщини.

Волинське регіональне відділення Асоціації міст України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь