Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небезпечний бур`ян борщівник Сосновського.

Дата: 31.05.2021 10:07
Кількість переглядів: 532

 

Фото без описуНа території Волинської області значного поширення набув небезпечний бур’ян - борщівник Сосновського. Якщо не вжити невідкладних заходів, то цей  бур’ян перетвориться на стихійне лихо. Це багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає наче величезний кріп і сягає 2 – 3 м заввишки, має товсте порожнинне стебло, великі перисті листки.

Даний бур’ян легко пристосовується до будь-яких умов, насіння борщівника розноситься вітром і водою, часто з’являється на не оброблювальних землях, пустирях, сміттєзвалищах, обочинах доріг, лісів, населених пунктах. Стебла, листки і квіти борщівника містять фуранокумарин. Ця речовина різко підвищує чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання – досить торкнутися до рослини, чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце, і опік гарантований. Підступність борщівника в тому, що, на відміну від кропиви, яка жалить одразу, реакція в результаті опіку проявляється через кілька годин.

Щоб не постраждати від борщівника, слід знати отруйника і застерегти дітей в жодному разі його не торкатися.

Для боротьби з отруйною рослиною існують такі методи: механічне знищення та використання гербіцидів.

Механічне знищення – це багаторазове скошування листя, що відростає, але лише до початку цвітіння;

оранка кілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) впродовж 2-3 років;

плоскорізний обробіток-підрізування коренів на глибині 5-10 см;

індивідуальний спосіб з використання ручної лопати-рано навесні потрібно зрізати точку росту борщівника нижче кореневої шийки на 10-15 см рівня поверхні грунту

Використання гербіцидів- при появі першої розетки, рослину слід обробити гербіцидами суцільної дії (на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату) та бакових сумішей (дикамба+гліфосат, імазапір+гліфосат та інші) відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до застосування в Україні». Перший раз з початку відростання борщівника (квітень-червень),  другий через 15-20 днів обов`язково до цвітіння.

Після першої обробки  і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника. При використанні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.

Якщо ж упустили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.

Перша допомога при опіку борщівником:

по можливості в найкоротші терміни промити уражені ділянки господарським милом в проточній воді;

промити уражені ділянки спиртовмісною рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом (пантенол, олазоль, борний вазелін), і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини;

не розкривати пухирів, які утворились;

звернутись до медичної установи.

 

ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь