Залучення громадян для управління земельними ресурсами у громадах - результати дослідження

Дата: 01.04.2021 11:40
Кількість переглядів: 518

Фото без описуЧому мало громад використовують ІТ-рішення в управлінні землею? Чи впливає наявність ІТ-рішень для управління земельними ресурсами громад на залучення жителів? Як «правильно» запроваджувати цифрові рішення у громаді? 


У 2020 році за фінансової підтримки підтримки Європейського Союзу в рамках ініціативи EASTERN PARTNERSHIP CIVIL SOCIETY FACILITY був реалізований проєкт: «Прозорі землі: залучення громадян для прозорого управління земельними ресурсами громад України». Мета проєкту – сприяти залученню громадян для прозорого та ефективного управління землею в громадах, впровадженню високоякісних ІТ-рішень, забезпеченню доступу до інформації про земельні ресурси.

Згідно з даними опитування, яке було проведене у рамках проєкту «Прозорі землі», 86% респондентів на питання, чи залучаються громадяни до вирішення земельних питань громади, відповіли, що ні. Половина з опитаних поділились, що місцева влада не проводить громадські обговорення, консультації з громадськістю стосовно земельних питань.

«Використання геоінформаційних технологій дозволяє зібрати всю наявну інформацію, її консолідувати, верифікувати і мати «реальну картину» стану речей із земельними ділянками. В українських реаліях стрімкого становлення децентралізаційних процесів, «Ахіллесовою п’ятою» лишаються дані щодо земельних ресурсів та всіх інших пов’язаних із ними компонентів. Так в більшій мірі отримати дані у компетентних державних органів особливо у векторному форматі (придатному для більшості аналітичних рішень) є надзвичайно складною задачею. В більшій мірі вони доступні у растровому форматі і не підходять для точного аналізу і прийняття якісних управлінських рішень. В цьому контексті широке залучення жителів громади до збору і опрацювання даних може значно прискорити процеси щодо прозорого управління земельними ресурсами. За допомогою сучасного геоінформаційного забезпечення можна побудувати таку систему взаємовідносин завдяки якій будь-який бажаючий житель громади за допомогою свого телефона-смартфона може приймати участь у фіксуванні різних об’єктів та процесів з подальшою передачею даних для опрацюванняспеціалістам землевпорядникам. Такий підхід буде сприяти максимальній прозорості процесів управління земельними ресурсами і всебічному розвитку жителів громади сучасними інформаційним технологіям з постійним їх залученням до суспільних процесів моніторингу та контролю за використанням земель», — пояснює Олександра Смілянець, авторка проєкту.

Ознайомитися із дослідження веб-ресурсів 150 селищних та сільських громад, переглянути навчальні відеолекції від експертів та «Мапу добрих практик інформування та залучення громадян» можна на веб-сайті проєкту.

«Питання розумного та прозорого управління та розпорядження землями в Україні має першочергове значення як для розвитку економіки, так і для забезпечення прав людини. Перед керівництвом громад гостро постає завдання — поширювати серед жителів повну та актуальну інформацію про усі наявні у громаді земельні ресурси та управління ними, запроваджувати цифрові рішення, заохочувати громадян до партисипації. Це необхідно в першу чергу для запобігання корупції, зловживанням владою, іншим злочинам, а також ефективного використання земельних ресурсів, формування "evidence-based policy". Впровадження ІТ-рішень для управління земельними ресурсами в територіальних громадах впливає на підвищення інформативності, зацікавленості та залучення місцевих жителів в ці процеси, а також створює прозору платформу для якісної комунікації й підвищення рівня довіри до органів місцевого самоврядування», — наголошує дослідниця.

Вподобати FB-сторінку проєкту, приєднатися до спільноти Амбасадорів проєкту «Прозорі землі у громадах України» .

Якщо у Вас є запитання, маєте пропозиці або бажаєте поділитись своїми ідеями, прохання звертатися за електронною адресою - transparentlandmanagement2020@gmail.com

Проект «Прозорі землі: залучення громадян для прозорого управління земельними ресурсами громад України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь