Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Програма захисту населення і території Горохівської міської ради від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки.

Дата: 04.03.2021 17:37
Кількість переглядів: 566

ПРОГРАМА

захисту населення і території Горохівської міської ради

від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру

на 2021-2025 роки.

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

І.Паспорт програми

1.

Ініціатор розроблення Програми

9 ДПРЧ Управління ДСНС України у Волинській області, Горохівський РВ УДСНС України у Волинській області.

2.

Розробник Програми

9 ДПРЧ Управління ДСНС України у Волинській області, Горохівський РВ УДСНС України у Волинській області.

3.

Співрозробники Програми

Горохівська міська рада

4.

Відповідальний виконавець Програми

 9 ДПРЧ Управління ДСНС України у Волинській області, Горохівський РВ УДСНС України у Волинській області, Горохівська  міська рада, керівники підприємств, установ та організацій

6.

Учасники Програми

9 ДПРЧ Управління ДСНС України у Волинській області, Горохівський РВ УДСНС України у Волинській області, Горохівська  міська рада, керівники підприємств, установ та організацій

7.

Терміни реалізації Програми

2021-2025 рр.

8.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

 Бюджет Горохівської міської ради, підприємства, установи, організації

9.

Загальний орієнтовний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього

  2420 тис.гривень

 

ІІ. Загальні положення.

Програма захисту населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки (далі - Програма) спрямована на реалізацію в Горохівській міській раді державної політики у сфері захисту населення і територій щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій (подій), своєчасного і повномасштабного реагування силами та засобами, а також надання допомоги населенню для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (подій) тощо.

Аналіз природних процесів за минулі роки свідчить, що на території міської ради мають місце екстремальні метеорологічні явища (сильні вітри, град, зливи, повені, обледеніння ліній електропередач), які можуть спричинити надзвичайні ситуації місцевого рівня. В окремих випадках вони набувають масштабного характеру і завдають значних збитків господарству, населенню та території в цілому. Крім того, є низка факторів, які сприяють виникненню надзвичайних ситуацій техногенного характеру. До них належать: недотримання правил пожежної безпеки і техніки безпеки на виробництві та в побуті, недостатнє матеріально-технічне забезпечення та впровадження заходів щодо запобігання небезпечним техногенним явищам, незадовільний стан внутрішньогосподарських меліоративних каналів та споруд, який перебуває у вкрай занедбаному стані і потребує відновлення, тощо.

Забезпечення пожежної безпеки на території міської ради, регулювання відносин у цій сфері органів державної  влади, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання і громадян здійснюються відповідно до Кодексу цивільного захисту України, законів та інших нормативно-правових актів. Забезпечення пожежної безпеки суб’єкта господарювання покладається на власників та керівників таких суб’єктів господарювання.

Важливу роль  в успішному гасінні пожежі відіграє наявність в населених пунктах справних джерел протипожежного водопостачання, а саме: пожежних гідрантів, водонапірних веж, об’єктових пожежних та природних водойм, адже у разі їх невправності може скластися така ситуація, що при виникненні пожежі на території Горохівської міської ради, через відсутність можливості дозаправки пожежних автомобілів водою, рятувальні підрозділу будуть змушені заправлятись водою в сусідніх селах, чим буде ускладнюватися гасіння та збільшуватися час її ліквідації, тим самим будуть збільшуватися матеріальні збитки.

На водних об’єктах України гине велика кількість громадян, в тому числі діти. Кількість загиблих на воді  поступається тільки кількості загиблих у дорожньо-транспортних пригодах. З огляду на кількість нещасних випадків, ефективність діяльності системи забезпечення безпеки людей на водних об’єктах та відповідних служб у сфері здійснення запобіжних та профілактичних заходів не в повній мірі відповідає вимогам сьогодення.

Одним з головних і невід’ємних елементів захисту держави є забезпечення охорони та оборони об’єктів інфраструктури та потенційно небезпечних об’єктів, розташованих на території міської ради, створення системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

 

ІІІ. Мета Програми

Метою Програми є вирішення комплексу завдань для попередження виникнення надзвичайних ситуацій (подій) техногенного та природного характеру (зниження рівня негативного впливу) на території міської ради, забезпечення відповідного рівня  готовності  сил та засобів до реагування щодо захисту населення і територій та надання допомоги населенню з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (подій) в інтересах безпеки окремої людини,  суспільства  та  довкілля.

Для досягнення зазначеної мети передбачається вирішити відповідний  комплекс завдань, напрямки реалізації яких є складовими відповідних заходів, а саме:

попередження виникнення надзвичайних ситуацій (подій), підвищення рівня ефективності управління, подальшого розвитку і вдосконалення сил, засобів та  оперативного реагування щодо ліквідації  наслідків надзвичайних ситуацій (подій), а також надання належної допомоги  населенню;

утримання та технічне переоснащення захисних споруд цивільного захисту на території Горохівської міської ради;

забезпечення організації заходів реагування на надзвичайні ситуації (події)  техногенного та природного характеру;

забезпечення  сучасного рівня  пожежної та техногенної безпеки;

попередження та ліквідація надзвичайних ситуацій (подій) на водних об’єктах.

 

ІV. Обсяги та джерела фінансування, строки виконання Програми

Фінансування Програми здійснюється відповідно до чинного законодавства за рахунок Горохівської міської ради.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить 2420000 грн.

Ресурсне забезпечення Програми захисту населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки наведене у додатку 1 (додається).

Програма є довгостроковою і поділяється на етапи виконання:

 - І етап – 2021-2023 рр.

 - ІІ етап – 2024-2025 рр.

 

V. Завдання і заходи Програми та результативні показники

В результаті виконання Програми прогнозується значне підвищення рівня функціонування єдиної системи цивільного захисту. Внаслідок цього будуть створені позитивні умови щодо реалізації на території Горохівської міської ради державної політики у сферах діяльності, які спрямовані на максимально можливе, системне та економічно обґрунтоване зменшення негативного впливу надзвичайних ситуацій (подій) та їх наслідків на населення, об'єкти господарювання та довкілля:

зменшення збитків від наслідків надзвичайних ситуацій;

реалізація запланованого комплексу заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (подій) техногенного та природного походження сприятиме зменшенню  їх кількості на території сільської ради, зменшенню бюджетних витрат на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій (подій) та зменшенню  втрат населення;

Ефективність системного регулювання безпекою доведена позитивним досвідом розвинених країн Європи, в яких вже протягом тривалого часу впроваджуються превентивні заходи, що значно зменшило кількість надзвичайних ситуацій (подій) техногенного походження та зменшило втрати від надзвичайних ситуацій природного характеру.

 

VІ. Координація та контроль за ходом виконання Програми.

 

           Координація та контроль за реалізацією заходів, передбачених Програмою, покладається на постійну комісію Горохівської міської ради з питань освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, духовного  відродження та соціального захисту населення, прав людини,законності, депутатської діяльності, етики та регламенту. Пропозиції щодо внесення змін у Програму (проведення коригування показників, уточнення/зміни заходів тощо) виносяться на розгляд сесії Горохівської міської ради.

 

Додаток 1

 

Ресурсне забезпечення 

«Програми захисту населення і території Горохівської міської ради

від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки»

з/п

 

 

 

 

 

 

Назва заходу

 

 

 

 

 

 

Відповідальний

виконавець

Одиниця виміру

Кількість

Обсяги фінансування (тис. грн.)

 

Усього

2021-2025 роки

у тому числі

2021

2022

2023

2024

2025

Міський  бюджет

 

 

Інші кошти

Міський  бюджет

 

 

Інші кошти

Міський  бюджет

 

 

Інші кошти

Міський  бюджет

 

 

Інші кошти

Міський  бюджет

 

 

Інші кошти

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

 

Всього

 

 

2420

977

-

1007

-

1027

-

907

-

877

-

1.

Забезпечення засобами індивідуального захисту органів дихання працівників організацій та установ Горохівської міської ради.

Горохівська міська рада, керівники організацій та установ

шт.

 

60

20

-

-

-

20

-

-

-

20

-

2.

Обладнання системою протипожежного захисту будівель та приміщень загальноосвітніх шкіл, дошкільних навчальних закладах, будинках культури, ФАП і т.д.

Горохівська міська рада, керівники організацій та установ

 

 

800

200

-

 

200

-

200

-

100

-

100

-

3.

Обробка вогнетривким розчином дерев’яних конструкцій  покрівель, проведення заміру опору ізоляції шкіл, дошкільних навчальних закладах, будинках культури, ФАП і т.д.

Горохівська міська рада,  керівники організацій та установ,

9 ДПРЧ УДСНС України у Волинській області,

 

 

300

60

-

60

-

60

-

60

-

60

-

4.

Придбання та перевірка вогнегасників, на об’єктах, підвідомчих Горохівській міській раді.

Горохівська міська рада, керівники організацій та установ.

 

 

35

7

-

7

-

7

--

7

-

7

-

5.

Перевірка та утримання в робочому стані пожежних гідрантів, пожежних водойм та водонапірних веж в населених пунктах Горохівської міської ради.

Горохівська міська рада,

9 ДПРЧ УДСНС України у Волинській області.

 

 

50

10

-

10

-

10

-

10

-

10

-

6.

Розробка та виготовлення друкарської продукції соціального спрямування для попередження пожеж у побуті та спалювання сухої рослинності

Горохівська міська рада,

9 ДПРЧ УДСНС України у Волинській област.

 

 

25

5

-

5

-

5

-

5

-

5

-

7.

Влаштування штучних пожежних водойм на пожежонебезпечних  безводних ділянках в населених пунктах Горохівської міської ради.

Горохівська міська рада.

 

 

150

-

-

50

-

50

-

50

-

-

-

8.

Придбання автозапчастин для ремонту та готовності до експлуатації пожежно-рятувальної техніки.

Горохівська міська рада,

9 ДПРЧ УДСНС України у Волинській област.

 

 

125

25

-

25

-

25

-

25

-

25

-

9.

Придбання пожежно-рятувального, аварійно-рятувального обладнання, захисного одягу та взуття пожежних-рятувальників.

Горохівська міська рада,

9 ДПРЧ УДСНС України у Волинській област.

 

 

500

100

-

100

-

100

-

100

-

100

-

10.

Придбання паливно-мастильних матеріалів для попередження та ліквідації пожеж на території населених пунктів Горохівської міської ради підрозділами  Управління ДСНС України у Волинській області

Горохівська міська рада,

9 ДПРЧ УДСНС України у Волинській област .

 

 

250

50

-

50

-

50

-

50

-

50

-

11.

Забезпечення функціонування місцевої пожежної охорони.

Горохівська міська рада.

 

 

125

25

-

25

-

25

-

25

-

25

-

 

 

Начальник Горохівського РВ Управління                                                                                               Т.Кашталян

ДСНС України у Волинській області

підполковник служби цивільного захисту                                                                                           Тарас КАШТАЛЯН

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь