Внесено зміни до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19: хто ще може отримати вакцину

Дата: 02.03.2021 13:22
Кількість переглядів: 978

Фото без описуВ Україні дозволили щеплювати громадських діячів проти COVID-19 з метою популяризації вакцинації у випадках, коли існують залишки доз вакцин.

1 березня 2021 року Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав Наказ № 369 про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19, які дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації проти коронавірусної хвороби.

Таке рішення прийняте у зв’язку з тим, що вакцина Covishield/AstraZeneca поставляється в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона, вакцина  має бути використані протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. В таких випадках, невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Відтак, з метою зниження ризиків недовикористання вакцини з вже відкритих флаконів рекомендовано вакцинувати громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот. Слід зазначити, що щеплювати від COVID-19 зазначені категорії громадян під час вакцинальної сесії можна у таких випадках, якщо:

- зафіксована відмова від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;

- виявлено протипоказання до вакцинації у тих, хто прийшов на вакцинальну сесію;

- кількість людей, які вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакону) всіх відкритих флаконів з вакциною.

Нагадуємо, що згідно з Дорожньою картою з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні, імунізація відбуватиметься в п’ять етапів. Спочатку вакцинують усіх, хто найбільше потребує захисту і допомагає іншим. Серед пріоритетних груп — люди, найбільш уразливі до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоров’я, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення.

Тому на першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку, а також військових на фронті.

На цьому етапі вакцинація здійснюватиметься мобільними бригадами. На другому етапі до них долучаться пункти щеплення.

Пам’ятаймо: вакцинація від COVID-19 дозволить українцям захистити себе і свої родини, щоб повернутися до звичного життя.

Усі вакцини — безпечні й ефективно формують імунітет. Щеплення є добровільними й безоплатними. 

До слова, станом на 1 березня цього року в Україні щеплення від коронавірусної хвороби отримали 4905 осіб.

Дізнатися більше про вакцинацію від COVID-19 можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь