Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Внесено зміни до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19: хто ще може отримати вакцину

Дата: 02.03.2021 13:22
Кількість переглядів: 939

Фото без описуВ Україні дозволили щеплювати громадських діячів проти COVID-19 з метою популяризації вакцинації у випадках, коли існують залишки доз вакцин.

1 березня 2021 року Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав Наказ № 369 про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19, які дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації проти коронавірусної хвороби.

Таке рішення прийняте у зв’язку з тим, що вакцина Covishield/AstraZeneca поставляється в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона, вакцина  має бути використані протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. В таких випадках, невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Відтак, з метою зниження ризиків недовикористання вакцини з вже відкритих флаконів рекомендовано вакцинувати громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот. Слід зазначити, що щеплювати від COVID-19 зазначені категорії громадян під час вакцинальної сесії можна у таких випадках, якщо:

- зафіксована відмова від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;

- виявлено протипоказання до вакцинації у тих, хто прийшов на вакцинальну сесію;

- кількість людей, які вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакону) всіх відкритих флаконів з вакциною.

Нагадуємо, що згідно з Дорожньою картою з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні, імунізація відбуватиметься в п’ять етапів. Спочатку вакцинують усіх, хто найбільше потребує захисту і допомагає іншим. Серед пріоритетних груп — люди, найбільш уразливі до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоров’я, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення.

Тому на першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку, а також військових на фронті.

На цьому етапі вакцинація здійснюватиметься мобільними бригадами. На другому етапі до них долучаться пункти щеплення.

Пам’ятаймо: вакцинація від COVID-19 дозволить українцям захистити себе і свої родини, щоб повернутися до звичного життя.

Усі вакцини — безпечні й ефективно формують імунітет. Щеплення є добровільними й безоплатними. 

До слова, станом на 1 березня цього року в Україні щеплення від коронавірусної хвороби отримали 4905 осіб.

Дізнатися більше про вакцинацію від COVID-19 можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь