Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за незаконну вирубку ялинок в передноворічний період

Дата: 01.12.2022 11:17
Кількість переглядів: 124

Фото без описуЗ наближенням Новорічних і Різдвяних свят зростає турбота за збереження лісових красунь – ялинок. Адже кожного року в цей час спостерігаються непоодинокі факти їх самовільних порубок. Першими порушниками є ті, хто займається незаконною вирубкою.

З метою попередження проведення самовільної рубки хвої Горохівська міська рада інформує про відповідальність за незаконну вирубку таких дерев.

Шановні громадяни!

Нагадуємо Вам, відповідно до вимог чинного природоохоронного законодавства, за незаконне придбання й торгівлю новорічними ялинками передбачена адміністративна відповідальність – штраф. відповідно до ст.65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 510 до 1020 гривень) і на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2550 до 5100 гривень).

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (ст. 307 КУпАП).

Відповідно до ст. 159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках», ст. 152 КУпАП «Порушення правил благоустрою території міст та інших населених пунктів», ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях», ст. 164 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності» законодавством України передбачено виплату значного штрафу або громадські роботи. Також підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Горохівська міська рада звертається до громадян з проханням бути обачними та розсудливими в питаннях придбання новорічних ялинок і в жодному разі не порушувати закон.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь