Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Львівщині, Волині та Полтавщині реалізовано пілотний проєкт зі створення системи психологічної допомоги на рівні громад

Дата: 08.11.2022 15:42
Кількість переглядів: 440

Фото без описуУ 25 громадах Львівської, Волинської та Полтавської областей впродовж півроку починаючи з червня тривав проєкт «Надання психосоціальної та емоційної підтримки населенню та покращення в громаді якості надання послуг з психічного здоров'я», який реалізовувала Асоціація інноваційної та цифрової освіти за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Горохівська громада була однією з учасниць проекту. Що дав цей проект? Які проблеми піднято? Які виклики стали основними?

Габріель Абрахам, Керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»: «Ця важлива ініціатива, яку підтримав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», допоможе громадам ефективніше долати виклики, які сьогодні перед ними стоять. Вміння справлятися з емоційним навантаженням, з яким стикаються працівники органів місцевого самоврядування, соціальних служб та закладів освіти допоможуть їм краще надавати соціальні послуги мешканцям громад, зокрема внутрішньо-переміщеним особам» (ТВС).

В рамках Проєкту створена система, яка надалі буде працювати автономно, що є дуже важливо, зважаючи на актуальність потреби українців у психосоціальній підтримці зокрема через війну розв’язану рф в Україні.

«Була проведена велика робота, що охопила осіб місцевого самоврядування, соціальних працівників та освітян, які пройшли навчання за міжнародними протоколами щодо надання першої психологічної допомоги» - заявила психолог, психотерапевт, консультант з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, ведучий тренер міжнародної короткосесійсної програми СЕТА (Інститут Джонса Хопкінса, США) Кіра Ломакіна.

Одним з результатів реалізації Проєкту стало навчання старших психологів у кожній з 25 громад.

В Горохівській громаді старшим психологом стала Марина Сокол, фахівець Центру професійного розвитку педагогічних працівників: «Війна принесла в наше життя багато болю і втрат. В цей нелегкий час мені дуже хочеться нагадати всім українцям, що негативні емоції і реакції Вашого організму  є нормальними реакціями на ненормальні події. Але, якщо Ви відчуваєте, що Ваше ментальне здоров’я постійно погіршується – зверніться за психологічною допомогою!»

Найважливішим етапом реалізації проєкту стала консультація понад 6 тисяч мешканців громад. В Горохівській громаді консультаціями охоплено понад 360 людей. Це як групова, так і індивідуальна робота старшого психолога проекту Марини Сокол. Проведено 3 тренінги, де вчились справлятись з різними емоційними станами, ряд навчань для шкільних психологів і соціальних педагогів.

Загалом, потреба в отриманні психологічної допомоги серед українців  постійно зростає. Саме тому, подібний досвід варто реалізувати у всіх громадах України, щоб кожна дитина і кожний дорослий українець знав, що у будь-який час можна розраховувати на якісну психологічну підтримку.

«Для цього ми розробили Дорожню Карту розгортання ефективної системи надання першої психологічної підтримки у громадах, яка запускається впродовж 1 тижня на рівні громади і готові ділитися цим успішним досвідом з усіма керівниками громад, які мають бажання забезпечити своїм мешканцям постійну психосоціальну підтримку» - підсумувала координаторка Проєкту, виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

 

Публікацію створено Асоціацією інноваційної та цифрової освіти в рамках Проєкту «Надання психосоціальної та емоційної підтримки населенню та покращення в громаді якості надання послуг з психічного здоров'я», який став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього релізу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь