Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Американський білий метелик-небезпечний шкідник.

Дата: 07.09.2022 15:48
Кількість переглядів: 480

 

Фото без описуВ Україні цей небезпечний шкідник було вперше виявлено у 1952 році в Закарпатській області, а з 1966-го відбулося поступове розповсюдження його в інші регіони країни. Пошкоджує більше двохсот видів різних сільськогосподарських і садових культур: персик, айва, абрикос, волоський горіх, яблуня, вишня, черешня, слива, шипшина, груша та інші. Відрізняючись всеїдністю і дуже високою плодючістю, цей шкідник завдає величезної шкоди сільському господарству.

Це надзвичайно шкодочинний вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні. За підрахунками, проведеними під час наукових досліджень, одна гусениця шкідника 6-го віку може знищити за добу в середньому 4,3 см2 листя ясена, а гусениця 7-го віку збільшує цей показник до 8 см2. Звичка вести колоніальний спосіб життя (павутинні гнізда) несе особливу небезпеку для дерев, які ростуть окремо.

В  Україні шкідник розвивається в двох поколіннях на рік. Зимує в стадії лялечки. Літ покоління, яке перезимувало, відбувається в травні, літнього — в кінці липня – на початку серпня. Метелики летять вночі і ранком (період інтенсивного льоту триває 30-40 хв.) Масовий літ відбувається впродовж 11-14 днів, а взагалі метелики живуть 2-11 днів (самки) та 1-4 дні (самці). Зниження температури до 150 С і нижче ослаблює інтенсивність льоту. Тому, при коливанні весняних температур, масовий виліт метеликів може перериватись і знову відновлюватись при настанні більш теплої погоди.

Перше покоління метеликів не представляє собою такої загрози, як друге. Про це говорять сухі цифри – якщо в першому поколінні один метелик відкладає максимум 1200-1500 яєць, то в другому – вже близько 2500. Тому цих шкідників ефективно буде знищити в першому поколінні.

В одній кладці, яку самка зміцнює своїми черевними волосками, укриваючи кладку тонким прозорим пушком, знаходиться від 100 до 600 яєць. Вже через два тижні з’являються гусениці яскраво-зеленого кольору, рясно покриті волосками і щетинками. Всього гусениця за 40-45 днів переживає до 8 циклів, під час яких вона змінює свій колір: стає темніше, а волосяний покрив густіше.

Вже в четвертому поколінні гусениці утворюють на деревах колонії, обплітаючи їх густою павутиною. У період заляльковування забираються в тріщини, сухе листя і стебла рослин.

Дорослі гусениці спускаються по стовбуру дерева на землю і розповзаються в пошуку місця для залялькування. Вони можуть розповзатись на 20-25 м і далі від кормового дерева. Це створює загрозу розповсюдження шкідника у фазу лялечки з різноманітною рослинною продукцією, в основному з овочами і фруктами та ін.

Заляльковується шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см).  Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м.

Американський білий метелик поширюється транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. В останньому випадку шкідника часто виявляють в пакувальному матеріалі. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками.

Однак для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням, так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.

Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь