Горохівська міська територіальна громада
Волинська область, Луцький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Однакові повноваження і можливості для всіх громад: Уряд схвалив законопроекти з пакету децентралізації

Дата: 04.11.2021 11:20
Кількість переглядів: 181

Два важливі проекти законів з пакету децентралізації схвалив Кабінет Міністрів України на черговому засіданні 3 листопада:

  1. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою»;
  2. «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою».

Чітке розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів – одне із завдань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, проекти законів розроблені в межах Конституції України. Він акцентував увагу на визначенні законопроектами однакових повноважень для сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів відповідно до повноважень, якими були наділені органи місцевого самоврядування міст обласного значення та об’єднані територіальні громади.

Зміни вилучать із законодавства терміни і поняття, які втратили свою актуальність, зокрема: «місто обласного значення», «місто районного значення», «об’єднана територіальна громада».

«Це означає, що, нарешті, всі територіальні громади, без різниці, сільські вони чи міські, великі чи малі, отримують однакові повноваження і однакові можливості в плануванні свого розвитку. Розмежовуються і повноваження обласних та районних рад з урахуванням змін до Бюджетного кодексу. Усуваємо дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів. Законопроектами вилучаються повноваження районних, обласних рад, які передано громадам», - пояснив В’ячеслав Негода.

Він також додав, що зазначені законопроекти лише частково вирішують окремі питання з децентралізацією і розмежуванням повноважень. З часом, після прийняттям змін до Конституції України, яка закріпить нову систему територіального устрою та організацію місцевої влади, будуть прийняті нові редакції законів про місцеве самоврядування (муніципальний кодекс) та пакет інших законодавчих актів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь